Лятото е времето, в което децата имат повече време да

...
Лятото е времето, в което децата имат повече време да
Коментари Харесай

„Чети етикета“: Какви са опасностите за децата онлайн

Лятото е времето, в което децата имат повече време да употребяват компютри и да сърфират в интернет, само че там се крият доста рискове.

Статистиката сочи, че за интервала октомври 2016 година – август 2017 година у нас са регистрирани 10 случая на педофилия в интернет.

--> Регистрираните от българските служби случаи на педофилия за предходната година са 60.

От Комисията за отбрана на персоналните данни предлагат децата да бъдат готови и да не дават персонална информация или свои фотоси, да не одобряват среща през интернет, да не отварят писма от непознати, нито да дават отговор на обидни известия.

Съветите към родителите са да управляват потреблението на интернет от децата си, да беседват с тях за заплахите на Мрежата, да конфигурират стратегии за наставнически надзор.

Защо това е значимо?

Един образец е фейсбук страницата с името „ Мотикаря “, известна измежду тинейдърите като Стената на срама. Зад нея стоят млади пълнолетни мъже, които популяризират в интернет провокативни фотоси и видеа. Голяма част от материалите са с присъединяване на малолетни.

В средата на юли ГДБОП организира интервенция против основателите, арестувани бяха четирима души по обвиняване в присъединяване в проведена незаконна група.

Стефан Великов, един от арестуваните, сподели пред bTV, че страницата била „ напълно интернет комизъм. Имаше голям напредък, тъй като доста хора пазят тази идея – някакъв коректив на държание – в случай че правиш нещо жалко, ще бъдеш окарикатурен и подиграван за това “.

Според ГДБОП обаче участниците в проведената незаконна група имали и личен уеб страница, в който разгласили фотоси от чатове сред тинейджърите или такива, които те са качили в личните си профили. Към материалите постоянно имало и провокативен текст.

Това е един обществен линч, който несъмнено може да бъде доста травматичен, разяснява Eвелина Лафчийска от Асоциация „ Родители “.

По данни на Центъра към 25% от малолетните българи качват в интернет фотоси или видеа с провокативно наличие.

Вижте във видеото целия репортаж на Ирена Рашева:

--> Много е елементарно да даваме препоръки на децата да не приказват с непознати и да не споделят персонална информация, само че това са децата, които не познават света преди интернет, животът им е напълно онлайн и по-голяма част от новите си познати и другари основават в интернет, разяснява Ивелина Атанасова от фондация „ Дигитални деца “. Затова по-скоро би трябвало да стартираме да мислим за това по какъв начин да променим ограниченията за сигурност и по какъв начин да си възпитаваме цифровите деца по отношение на актуалната среда, изхождайки от цифровата връзка, добави тя.

По-важното за родителите е да защитят компютъра, таблета и телефона и да знаят какво се случва онлайн. Има приложения – безвъзмездни и платени, които може да конфигурират и да наблюдават какво прави детето, кои уеб сайтове се е пробвало да отвори, даже да лимитират какъв брой време прекарва то в дадена игра, сподели Деян Благоев от Фондацията.

Децата употребяват интернет по избран метод и в случай че родителите са компютърно необразовани, няма по какъв начин да схванат, даже да има сигнали за тормоз онлайн, тъй като ще търсят повода на друго място, сподели психологът Ина Антонова. Децата нямат ясна граница къде е персоналното им пространство, а са любопитни и търсят контакт и противоположна връзка, добави тя.

По думите ѝ при неприятен контакт с родителя, децата употребяват интернет, с цел да си основат собствен свят, в който да се усещат добре.

Мога да съветвам родителите да учат децата си, че в интернет всеки е подобен, какъвто желае да бъде. Те би трябвало да придобият сериозно мислене, сподели Атанасова.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР