Лятото е вече тук, дрехите стават все по-оскъдни, а кожата

...
Лятото е вече тук, дрехите стават все по-оскъдни, а кожата
Коментари Харесай

Кога бенките стават опасни

Лятото е към този момент тук, облеклата стават все по-оскъдни, а кожата - от ден на ден на показ. Дори и да не сме от хората, вманиачени по бронзовия тен, няма по какъв начин да избегнем директния всекидневен конфликт със слънчевите лъчи.

Именно в тези топли месеци би трябвало дa обърнем по-специално внимание на кожата и нейното положение. Не че не би трябвало да го вършим и през останалото време от годината, просто в този момент заканите са повече. И надалеч не приказваме единствено за слънчевото изгаряне.

Бенките са доброкачествени пигментни формирания по кожата, които се дължат на повишен брой меланоцити в епидермиса. По-голямата част от тях се появяват до 20-25-годишна възраст и не съставляват никаква опасност за здравето ни.
 Снимка 429504

Но има и други бенки, които излизат по кожата в края на лятото, след дълготрайно излагане на слънце или просто ей по този начин, без някакъв мотив. Според учени, тук са намесени и гените, и въздействието на външни фактори, от време на време и хормоните, само че съответна причина за образуването им е мъчно да се дефинира.

Ето по кое време е добре да обърнем по-голямо внимание на тези кожни формирания и да се консултираме с кожен лекар.

Всеки има най-малко една бенка, само че при множеството от нас са сред 10 и 40 на брой . При всеки съществува и опцията за развиване на рак на кожата. При едни по-голяма, при други - по-малка.

Меланомът пък е злокачествено образувание, което води началото си от изродяване на меланоцити. Същите кафези, чиято по-голямо централизация води до появяването на бенки. Затова в случай че имаме повече бенки, сме по-предразположени към развиването на меланоми. И в този случай прегледите при кожен лекар са наложителни най-малко два пъти в годината. Единият - след края на лятото.
 Снимка 429506

Важно е и сами да следим за появяването на нови бенки, тъй като в огромна част от случаите те се оказват проблематични. Изникват по кожата като реакция на естествения развой на стареене, в отговор на излагане на слънце, генетични промени или банкет на някои медикаменти.

Трябва обаче да сме нащрек и за промени в наличните остарели. Безопасните бенки са кръгли или овални, плоски или напълно леко повдигнати, в един цвят, с размер колкото гумата на молив, по тях може да има израснали косъмчета.

Бенките не биват да бъдат подлагани на никакви дразнения, а в случай че ни основават дискомфорт, се нуждаем от консултация с кожен лекар.
 Нектарините и по какъв начин оказват помощ при грижата за кожата
Ползите от яденето на нектарини

Не единствено вкусни, само че и доста здравословни

Ако новопоявила се бенка не наподобява на другите, които имаме по тялото , това евентуално е симптом, че тя е меланом. Това обаче може да се откри с акуратност единствено от експерт. А в случай че съмненията се окажат правилни, се пристъпва към унищожаване, написа Guardian.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР