Лятото е в разгара си. Много хора пътуват повече, други

...
Лятото е в разгара си. Много хора пътуват повече, други
Коментари Харесай

В култово интервю пловдивски психиатър обясни тайнствените механизми на секса и секрецията на MSH

Лятото е в разгара си. Много хора пътуват повече, други не съумяват да бъдат толкоз мобилни, само че множеството сме подвластни на желанието да изживеем летните дни, наситени с страсти. Те включват и практикуването на повече секс, флиртове или забежки от дългогодишните сътрудници. Оказа се, че нарасналото полово предпочитание през лятото е въпрос на химия, защото зависи от отделянето на повече хормони. Повече по тематиката показа доктор Веселин Герев - експерт по психиатрия, приключил е медицина във ВМИ – Пловдив. Специализирал е психиатрия в психодиспансера в Пловдив, работил е като съветник към Военна болница и ДКЦ " Свети Врач ". Специализирал е и в Университетска клиника Франкфурт/Майн - Германия.

- Д-р Герев, въздействат ли годишните сезони върху половото предпочитание? Вярно ли е, че през лятото то доближава пика си?

- Времето има друго въздействие върху половото ни предпочитание. Нормалната температура на човек е към 37 градуса и всеки градус над нея може да провокира потене, което да потисне настроението за секс. По същия метод температури покрай 5 градуса или по-надолу карат тялото ни да се усеща на студено, с цел да " мисли " за секс. Факт е, че нормално летният сезон е обвързван с повече секс от всеки различен.

- Има ли научно пояснение за това?

- Причина за това са една група хормони. Наричат се меланоцит-стимулиращи хормони (общо MSH или интермедини) и серотонин. Те са клас пептидни хормони, които се създават от междинния лоб на хипофизата. Функцията им е обвързвана със характерно въздействие върху мозъка – възбуждат апетита и най-много половото увлечение. Секрецията на MSH се подтиква от слънчевата светлина. 

Освен това има и още един хормон, отвън тази група, наименуван серотонин, който също се създава в мозъка повече напролет и лятото. Този химикал в мозъка ни разрешава да изпитаме наслаждение и да се усещаме щастливи и спокойни. Дефицитът му може да ни направи прекомерно депресирани, когато не ни е до секс, както и назад – високите му стойности усилват либидото. Много проучвания са посочили, че с нарастване на силата на слънчева светлина производството на серотонин също се усилва.

- Доколко споделяте изказванието, че сексът е значим както за душeвността ни, по този начин и за здравето на тялото ни?

- За да поддържаме здравето си, експертите дават разнообразни рекомендации и насоки, някои от които не са ни изключително обичани и приятни. Често избираме пица пред салата или да си починем на дивана, вместо да посетим фитнеса. Има един метод, който носи приятност и наслаждение и по едно и също време с това е потребен и за здравето – сексът. Освен че може да усъвършенства типа на кожата и да даде подготовка на тялото, сексът може да е потребен. 

Този тип физическа интензивност форсира сърдечния темп. Това е еквивалентът на почти 23 минути колоездене с умерена активност, 15 минути плуване с умерена активност или 20 минути пукотевица в панер. И въпреки да не покрива условията за физическа интензивност, се приближава до рекомендациите на Американската асоциация за сърдечно здраве за ежедневната " доза " придвижване. Според тях за поддържане здравето на сърдечносъдовата система се нуждаем от най-малко 30 минути аеробна интензивност с умерена активност, най-малко пет дни в седмицата. 

Серотонинът, който се синтезира по време на оргазъм предоставя вълна от възприятие на благополучие, като облекчава напрежението или тревогата. Сексът се дефинира и като натурален антидепресант. Разбирането и възприемането на самия себе си като полово създание, което е способно да достави наслаждение на колегата си, също е източник на задоволство и наслаждение. Когато достигнем до оргазъм, в организма се освобождава и хормонът пролактин, който индуцира възприятие за унесеност. При мъжете синтезът му е в доста по-големи количества спрямо дамите. Всъщност по време на еякулация в мъжкия организъм се освобождават доста химически субстанции, като доста от тях имат сънлив резултат. Те включват норепинефрин, серотонин, пролактин и вазопресин.

- И още веднъж – за мъжете и секса от позиция на дамите... С времето всяка жена установи, че в главата на колегата й се върти мисълта не за храната, а за секса. Храната или сексът са преобладаващи при мъжа?

- Определено това е сексът. Мъжете не би трябвало да бъдат упреквани за това, че мислят най-вече за секс, тъй като това е предписание, закодирано в особеностите на мъжката душeвност. Затова той измества храненето в подредбата на нагоните. Поставени в изискванията на дълготрайно недояждане, само че в наличието на дами, мъжете са по-склонни да търсят угаждане на половия си нагон, в сравнение с глада.

- Къде се крие тайната за преобладаващата мощ на мъжкия полов нагон?

- Тайната се крие в съществуването на характерна двойка неврони, които мъжете имат, а дамите – не. Макар мъжете и дамите да имат доста сходно вродено отношение към секса, съществуването на въпросните нервни кафези в мъжкия мозък напълно трансформира инстинктивното отношение на мъжете към половия нагон. Така пътят към любовта на мъжа може в действителност да минава през стомаха, само че единствено като отклоняване от основното шосе, което потегля наложително от секса.

- Напоследък много нашумя тематиката за феромоните. Дори има и парфюми с феромони. Съществуват ли изобщо феромоните и в действителност ли имат такова деяние върху индивида – вършат го неудържим за противоположния пол?

- Две от нещата, които са общи сред секса при индивида и животните, са вродените полови инстинкти и феромоните, правещи единия сътрудник неудържим в очите на другия. Много скоро обаче може да се окаже, че сплотяващият фактор е единствено един. Ново изследване утвърждава схващането, че феромони действително не съществуват, или най-малко не във типа, в който се приказва за тях. Парфюмерийната промишленост разчита точно на тях като съществена ароматна съставна част в продуктите, целящи възбуждането на полов интерес у противоположния пол. 

Доказателства в тази тенденция идват и от ново изследване, извършено в Австралия измежду 100 здрави, хетеросексуални и полово дейни мъже и дами. Учените откриват, че даже в по-концентрирани от естествените им дози, излагането на аромата на феромони не повлиява директно държанието при индивида, в това число в полов аспект. 

Като независим фактор отделянето на даже високи дози феромони не може да направи един човек по-привлекателен полово в очите на различен. Така че половото привличане при индивида надалеч не е въпрос на феромони и съответни аромати, а се образува въз основата на комплекс от други фактори. Засега или ролята на феромоните е мощно надценена, или досега учените са ги търсили там, където действително ги няма.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР