Лятото е в разгара си, а голяма част от хората

...
Лятото е в разгара си, а голяма част от хората
Коментари Харесай

Летен бич: Бактерии в опасни храни пращат хора в болница

Лятото е в разгара си, а огромна част от хората са на море. Жегите в цялата страна се усещат все по-осезаемо. Горещината натоварва организма и в този интервал е доста важн какво ядем. Има неща, които са потребни за организма, само че и има и такива, които по никакъв начин не са целесъобразни сега, споделят диетолози.

Според тях всяко лято едно от най-опасните неща за ястие е това, което съдържа месо изключително, когато не става дума за ресторант, а за улична бутка, като дюнерите и бургерите да вземем за пример. В жегите месото става токсично, в случай че не се съхранява вярно. То развива бактерии, които водят до стомашни проблеми.

Вреден е даже млечният сос, с който постоянно гарнираме тази по този начин или другояче много натоварваща храна. Според лекарите всяко лято има хиляди българи, които стигат до болница, поради консумация на развалено месо.

Пилешкото е едно от най-уязвимите типове месо, защото съдържа доста вода и мазнини. Освен това при приготвянето му се пипа доста с ръце, което усилва в допълнение риска от заразяване. Най-често става въпрос за салмонела и листерия.

Що се отнася до сосовете вид майонеза, те също не са безвредни. За да сте сигурни, че в жегата няма да си навречете проблем, използвайте пакетирани сосове. Същото важи и за сладоледите, споделят специалисти. Пакетиран сладолед надали ще ви навреди, само че уличните сладоледи от машина или на топки могат да бъдат доста рискови. При направени проби се открива салмонела и повишено количество на колиформи.

От летните храни с изключително внимание би трябвало да подхождаме и с морските блага. Отравянето с морски блага е най-опасното от всички. Цялата виновност е на бактериите със комплицирани имена като Vibrio parahaemolyticus и Vibrio vulnificus. При здрав човек те в най-хубавия случай ще провокират диария, повръщане и стомашни болки.

Но могат да бъдат извънредно рискови за хора с рак, диабет, чернодробни и стомашни проблеми и всевъзможни болести, свързани с имунната система. Vibrio vulnificus е изключително рискова, защото може да проникне в кръвта и да аргументи смъртоносни инфекции.

Ако въпреки всичко сте решили да ядете, би трябвало да го извършите на място, което дава всички санитарни гаранции.

Преди се смяташе, че летните стомашни неразположения са най-вече от недобре измити плодове и зеленчуци. Вече знаем, че куп храни могат да ни докарат страховити проблеми, които да ни съсипят почивката и лятото. Така че преди да купите нещо за ястие, помислете от къде да го вземете и в каква форма да е то, поучават диетолозите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР