Лятото е тук, комарите също. Нищо не може да съсипе

...
Лятото е тук, комарите също. Нищо не може да съсипе
Коментари Харесай

Лятото е тук, комарите също. Защо те винаги избират мен?

Лятото е тук, комарите също. Нищо не може да съсипе съвършената вечер по този начин, както жужащия тон, който е сигнал, че неговият притежател е в търсене на топло ядене от прясна кръв. По света има повече от три хиляди типа от това насекомо и те са задоволително, с цел да скапват вечерта ви, където и да се намирате, написа Фокус, цитирайки испанското издание El Pais в материал, показан без редакторска интервенция.

Също по този начин не е смешка, че тези дребни същества се считат за най-смъртоносните животни на планетата, допринасяйки за повече от 725 хиляди смъртни случая на година. Дори хората не предизвикват толкоз доста съдбовни случаи: хората убиват 475 хиляди други индивида на година. Змиите са зад гибелта на 50 хиляди души годишно, а след тях идват кучетата с 25 хиляди (предимно от бяс). Някои от най-страховитите животни на планетата – като акулите и вълците, убиват по по-малко от 10 души годишно.
За тези, които се чудят за какво комарите издават този жужащ тон, и за тези, които обезверено желаят да схванат за какво постоянно комарите се насочват към тях, даже в огромна група хора, ето няколко обстоятелството, които да имате поради.

Защо жужат?

Комарите не бръмчат като предизвестие към жертвите си, а с цел да сигнализират други комари, които са подготвени да се развъждат. Звукът е просто по-силен, когато насекомите летят към главата ви в търсене на място за кацане.
Д-р Луис М. Рот, прекарал по-младите си години в проучване на жълтата тресчица от комари за американската войска, разгласява отчет през 1948 година за типа Aedes aegypti, в който открива, че мъжките пренебрегват женските, когато те почиват тихо. Но когато последните бръмчат, мъжките се впускат неистово след тях, като чуят отчетливия женски полетен тон.

Защо постоянно избират мен?

Въпреки че и двата пола издават бръмчащ тон, мъжките не хапят: хранят се с нектар. Сега дано да забележим по какъв начин женските сортират жертвите си.
Ключът се крие в химическия „ пейзаж “ във въздуха, който ни заобикаля. Комарите употребяват профилирано държание и сетивни органи, с цел да четат фините химически следи, които нашите тела излъчват. Те избират домакините си съгласно въглеродния диоксид, който издишаме. Когато издишваме, въглеродният диоксид не се смесва незабавно с въздуха, а основава краткотрайни струи, които комарите следват. Подобно на хрътки, те следват тези следи, с цел да открият цели на 50 метра.
Към този миг, комарът е различил групата от хора, в която вие, главната жертва, се намирате. Нещата стартират да стават персонални на отдалеченост от към един метър. На късо разстояние тези инсекти пресмятат няколко фактора, като температурата на кожата ви, съществуването на пара и цвета на вашите облекла.
Но учените считат, че най-подходящата променлива е комбинацията от химични съединения, създадени от колониите на микробите, които се намират в нашата кожа. Бактериите трансформират секретите от потните ни жлези в летливи съединения, които комарите засичат посредством обонятелни датчици, ситуирани в антените им. Има над 300 разнообразни химични съединения, които се комбинират друго от човек на човек, според от техните гени и заобикалящата ги среда.
Според публикация, оповестена в научното списание PLOS ONE, хората с по-голямо многообразие от микроби по кожата си са склонни да получат по-малко ухапвания от тези с по-ниско микробиално многообразие. Тези тънки разлики могат да обяснят огромната разлика в броя ухапвания, които получава един човек от комарите.
И защото не можем да създадем нищо за този микробен микс върху кожата си, няма какво да създадем, с цел да избегнем ухапванията, с изключение на може би да заобикаляме носенето на черно, което комарите наподобява обичат. Това лято нося жълто.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР