Лятото е синоним на почивка, удоволствие, пътуване и, разбира се,

...
Лятото е синоним на почивка, удоволствие, пътуване и, разбира се,
Коментари Харесай

Хартиени срещу електронни книги

Лятото е синоним на отмора, наслаждение, пътешестване и, несъмнено, четене. Повечето се възползваме от ваканцията, с цел да се да се потопим във всички тези истории, за които не намираме време, до момента в който работим, само че хартиени книги ли избираме или електронни?

Това зависи от персоналните желания, макар че има изследвания, които демонстрират, че печатните книги оказват помощ за по-добро схващане, запомняне и привличане на читателя от историите на цифров притежател.

" Опитът " на книгата

 Снимка 341822

Очевидна разлика сред цифровите и аналоговите книги е, че последните оферират опит. Видът на материала (хартията) ни разрешава да оценим тежестта, текстурата, с цел да знаем по кое време ще стартираме и по кое време ще свършим. Знаем в кой миг на четенето сме - дали сме в в средата, или в края на историята. Всичко това носи повече информация на мозъка, който изготвя умствена карта на целия текст. Мозъкът обработва информацията по-добре, когато е забележима и може да бъде докосвана.

Предишни проучвания в действителност акцентират, че схемата, която сформираме в нашия разум, е изключително значима, когато това, което четем, е дълго. От значително значение е и да можем да се върнем и елементарно да прелистваме страниците, с цел да четем наново, да запомним и по-добре да разберем връзките сред знаците и подтекста.

Повече страсти


 Снимка 359137

В допълнение към по-доброто схващане, хартията води до повече страсти, в сравнение с екраните. За да ревизира това, създателят на проучването Ан Манген организира опит с сътрудници от Университета на Алберта, Канада. Доброволците се разделят на два лагера - четящи на хартия и четящи на таблет. Установява се, че тези, които го вършат на типичен формат, остават по-ангажирани с историята.

Но това значи ли, че би трябвало да забравим за софтуерния прогрес и да се върнем към печата на хартия? Изобщо не. Всъщност има текстове, които разбираме по-добре, когато получаваме информацията от екран. И без подозрение цифровият формат има огромно преимущество - опазването на околната среда.

Разбира се, би трябвало да заобикаляме да използваме някои устройства преди лягане. Синята светлина, предавана от компютри, таблетки или телефони, трансформира сегрегацията на мелатонин - хормонът на съня, и може да провокира проблеми със заспиването.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР