Лятото е сезонът, през който „градските“ котки често споделят със

...
Лятото е сезонът, през който „градските“ котки често споделят със
Коментари Харесай

Как лятната разходка до вилата може да бъде опасна за котката ви или накратко за котешкия СПИН

Лятото е сезонът, през който „ градските “ котки постоянно споделят със притежателите си мързеливите дни на вилата или на село. Там те биват пускани, или просто не може да бъдат спрени, свободно да кръстосват двора и близките територии. Но в тази идилична картина дебне една неподозирана заплаха – котешкият СПИН.
Непознато за доста мои клиенти заболяване, което доста прилича човешкия синдром на добита имунна непълнота. Опасно е единствено за котки, човек не може да се болести от болния си любим. Вирусът, който го предизвиква, се съдържа във слюнката на инфектираните котки и се предава при захапване.

 котка iStock

А в този момент си представете една „ градска “ котка, пусната свободно на село. Разбира се, шансът локалните котки да я нахапят, пазейки територията си, е голям. И по този начин се случва заразяването. Скоро „ градската “ котка си отива вкъщи и всичко е забравено. Но това е бомба със закъснител. Вирусът може да живее в котката с години, без да провокира никакви признаци. Но той постепенно нападна имунната й система, правейки я неефективна или унищожавайки я изцяло. И когато се наложи котешкия организъм да пребори някоя тривиална зараза се оказва, че той няма защитни сили. Различни бактерии, вируси, гъби и протозои, които другояче не са опасност за хубавичко котка, стартират да нападат този притежател на FIV. Това може да се случи седмици, месеци и даже години след заразяването. Тогава се появяват първите признаци. Те може да бъдат най-разнообразни:
разрошена и ненормално падаща четина зачервявания по кожата загуба на вкус диария загуба на тегло възпаления на очите, катаракта или глаукома възпаления на устата и венците инфектиране на носа промени в държанието деменция припадъци
 котка iStock

С придвижване на болестта се развиват тежки увреждания в организма, които са мъчно лечими и може да имат съдбовен излаз.

Затова би трябвало доста да внимавате по кое време и по какъв начин домашната ви котка влиза в контакт с други котки и дали те са FIV-отрицателни. Също по този начин при взимане на нова котка вкъщи е добре да сте сигурни, че тя не е инфектирана.

Ако въпреки всичко любимецът ви е имал контакт с котка с неразбираем здравен статус, би трябвало да изчакате един до три месеца и да пуснете диагностичен тест. При по-ранното тестване може да има подправено негативни резултати.

 котка iStock

Внимавайте даже с котенца, родени от серопозитивна майка. Те може да бъдат инфектирани, тъй като вирусът се излъчва с кърмата. Бебетата на такива котки получават и доста антитела с млякото, по тази причина може да дадат подправено позитивен тест, без действително да са инфектирани. В такива случаи се изчаква котенцата да навършат шест месеца и тогава се изследват, с цел да сме сигурни, че резултатът е действителен.

Дори и да се окаже, че котката ви е притежател на вируса, това към момента не е смъртна присъда. За да се удължи оптимално животът й, би трябвало да полагате старания тя да се храни оптимално, да не се подлага на стрес и да не е изложена на инфекции. Водете я на доктор при най-ранни симтоми на заболяване. Така тя може да бъде здрава и щастлива допустимо най-дълго. Разбира се, би трябвало да ограничите контакти й с други котки, които не са сероположителни, тъй като при вероятно захапване вирусът ще бъде предаден на хубавичко котка.
.month-theme.image-container { background: url(https://m4.netinfo.bg/media/images/39253/39253496/1600-400-tema-na-meseca-08.jpg); } Тема на месеца в Edna.bg Тайният живот на домашните любимци Август  10 човешки храни и питиета, рискови за здравето на котките Тайният живот на домашните любимци 10 човешки храни и питиета, рискови за здравето на котките  10 метода, по които кучетата показват любовта си Тайният живот на домашните любимци 10 метода, по които кучетата показват любовта си  Карл Лагефлед е бил захласнат от котката си Тайният живот на домашните любимци Карл Лагефлед е бил захласнат от котката си Прочети още
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР