Лятото е сезонът на най-вкусните и полезни плодове и зеленчуци.

...
Лятото е сезонът на най-вкусните и полезни плодове и зеленчуци.
Коментари Харесай

Защо трябва да приемаме витамин С и през лятото?

Лятото е сезонът на най-вкусните и потребни плодове и зеленчуци. Но макар изобилието им и през този сезон не е изключено да възникне недостиг на витамин С.

Как поражда недостиг на витамин С?

Прекомерна унесеност, понижена продуктивност, суха кожа - с тези признаци тялото ни сигнализира за дефицит на витамини.
Аскорбиновата киселина или витамин С не се синтезира от човешкото тяло независимо. Тя се всмуква в тънките вътрешности, по-късно се метаболизира основно в черния дроб и се екскретира от бъбреците.

Тоест, аскорбиновата киселина влиза в тялото или посредством храната, или посредством банкет на добавки. Но дефицитът на витамин С може да възникне даже на фона на уравновесена диета, в случай че човек има инфекциозно заболяване.

Също по този начин дефицитът на витамин С поражда при болести на храносмилателната система (ентерит, възпалителни процеси в тънките вътрешности, атрофичен гастрит) и/или след претърпяна интервенция. Съвременният темп на живот (високи равнища на стрес и ниски равнища на физическа активност) постоянно води до липса на витамин С в организма.

Защо имаме потребност от витамин С през цялата година?

Да, ние се нуждаем от аскорбинова киселина освен в интервала на всеобщо разпространяване на настинки и ТОРС, само че и през лятото.
 Тези храни несъмнено оказват помощ за облекчение на болките в ставите Тези храни несъмнено оказват помощ за облекчение на болките в ставите
Диетолозите споделят какво да ядем и от какво е по-добре да се откажете, с цел да избегнете проблеми със ставите. Без да го виждаме,...

Витамин С подкрепя синтеза на стероидни хормони и невротрансмитери. Последните са виновни за предаването на импулси от нервните кафези към мускулните тъкани и жлезистите кафези.

Без витамин С процесите на произвеждане на колаген и карнитин са невъзможни, без тях кожата ни няма да наподобява млада, свежа и стегната.

Също по този начин, аскорбиновата киселина е виновна за усвояването на желязото, превозването на витамините А и Е, стимулирането на жлезите с вътрешна секреция (особено надбъбречните жлези), регулирането на действието на нервната система. Тя също по този начин понижава риска от развиване на рак на стомаха и червата.

Когато тялото ни изпитва недостиг на аскорбинова киселина, усещаме отмалялост, по-често се разболяваме от ARVI, чувствителността ни към мраз се усилва, раните зарастват по-бавно, допустимо е кървене на венците. Нарушения на съня, меланхолия, неприятен вкус, суха, нееластична кожа - всички тези признаци също могат да демонстрират дефицит на витамин С.

Ако се храните небалансирано, ядете малко пресни плодове и зеленчуци, евентуално имате дефицит на витамин С. Особено в случай че сте привикнали да задушавате или да пържите храната си - витамин С се унищожава по време на термична обработка. А също и по време на консервиране и дълготрайно предпазване.
 Разкрита е тайната – потребен или рисков е витамин C Разкрита е тайната – потребен или рисков е витамин C
Хората настойчиво имат вяра в това, че витамин C е извънредно потребен за организма и е изцяло невероятно да му навреди. Наричан още acкoрб...

Кои храни съдържат най-вече витамин С?

Витамин С е мощен антиоксидант, само че може да осъществя тези свойства единствено в обилни дози (6-10 g / ден). Нашето тяло се нуждае от 70-100 mg дневно.

Можете да си набавите аскорбинова киселина от следните храни:
чушки броколи ягоди зеле ананас киви
А считаният за най-богат източник на витамин С лимон съдържа единствено към 35 mg аскорбинова киселина. За да компенсирате неналичието на витамини и минерали в организма, е значимо да комбинирате приема на хранителни добавки с уравновесена диета.

Важно! Дефицитът на витамин С, както и на други витамини, може да се дефинира единствено от доктор въз основа на клиничен обзор и лабораторни проучвания. И в случай че е належащо, експертът ще предпише спомагателен банкет на витамин С под формата на добавки.
Статията е с осведомителен темперамент и не може да замести консултацията с доктор!


Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР