Лятото е най-активният период за пчелите. Тогава те събират нектар,

...
Лятото е най-активният период за пчелите. Тогава те събират нектар,
Коментари Харесай

Грижи за пчелите през лятото

Лятото е най-активният интервал за пчелите. Тогава те събират нектар, преработват го в мед, грижат се за ларвите и търтеите, работят интензивно. В този интервал пчеларят няма толкоз доста задания, както във времето на въздържан живот на пчелните фамилии, когато е належащо да бъдат подхранвани, обгрижвани, с цел да преживеят зимата, или да се приготвят за работния темп след пасивния живот през студените месеци.

Това е правилно, само че единствено в случай че всичко в живота на кошера върви добре, а природата е благосклонна към пчелините. Има обаче години, когато на пчеларите са нанаясни обилни загуби освен на създаден мед, само че и загуба поради гибелта на цели пчелни фамилии. Причините най-често се дължат на сушата, на дълготрайно неприятно време, което забавя цъфтенето на медоносните растения.

Известно е, че през дейния интервал съществена храна на пчелите са нектарът и пчелният прашец. Когато постъпването на храна в кошера се приключи или намалее мощно, на пчелите им се постанова да стартират да се хранят с наличния в кошера мед. В този миг обаче той се оказва непълноценна храна. При този метод на хранене гълтачните жлези на пчелите не работят добре и тези от тях, които отглеждат личинките не се оправят добре със отговорностите си. Родилите пчели пък имат дефицит на белтъчини в организма и стават непълноценни, не могат да отглеждат пило и това съкратява живота им.

Грижи за кошерите си при настъпване на такива неподходящи интервали?

 Грижи за пчелите през лятото

Има единствено един метод и това е поддържане на пчелите. Това би трябвало да стане в първите дни след началото на интервал без паша, с цел да не може дефицитът на пълноценна храна да повлияе на майката, пчелите работнички и търтеите.

Установено е, че съществуването даже на минимална поддръжка усилва наличието на белтъчини в тялото на пчелата с 6 %. Това поддържане се прави със захарен сироп, в който съотношението на захарта и водата е 1:1. Това би трябвало да се прави ежедневно. Пчелите ще преработят сиропа в захарен мед тъкмо по този начин, както ще създадат с нектара.

През август поначало притокът на нектар понижава и през този месец пчеларят постоянно би трябвало да работи изключително деликатно с пчелите си, с цел да не допусне нахлуване сред фамилиите за кражба на мед. Много деликатно би трябвало да се отделя медът при липса на задоволително паша, както е през този месец. Август е и месецът, когато се мисли за зимната подготовка.

Пчеларят би трябвало да реши кои фамилии се нуждаят от зареждане освен със сироп, само че и с чист мед от други фамилии, тъй като зареждане единствено със сироп ще ги принуди да работят интензивно за преработката му, а това ще ги изтощи и те ще умрат през зимата.

За нашите климатични условия е значимо пчеларите да преценят добре кои типове мед са подобаващи за поддържане, тъй като тежък мед не може да бъде подобаващ за зимуването на насекомите. Доброто познаване на спецификите на пчеларството и опитът са това, което може да обезпечи витални фамилии в пчелина.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР