Лятото е дъждовният сезон в Тайланд, когато столицата Банкок и

...
Лятото е дъждовният сезон в Тайланд, когато столицата Банкок и
Коментари Харесай

Паркът, който ще спаси най-посещавания град в света от наводнения

Лятото е дъждовният сезон в Тайланд, когато столицата Банкок и други градове могат да преживеят мощни стихии. През миналите години проливните дъждове превръщаха улиците на града в реки, преодоляваха дренажните системи и заливаха домовете на хората, написа Business Insider.

Ситуацията в Банкок се утежнява, защото градът потъва с повече от един сантиметър годишно и може да бъде под морското ниво до 2030 година .

Това е огромен проблем както за локалните, по този начин и за туристите, защото през последните години столицата на Тайланд е най-посещаваният град в света, приемайки по над 21 млн. гости през 2016 година и 2017 година

 Това е най-посещаваният град в света
Това е най-посещаваният град в света

И неговите подгласници

За да предотвратят бъдещи наводнения, градът и локалните организации неотдавна се впуснаха в няколко плана, в това число правенето на обстоен проект за ръководство на водите през предишния юни.

Един от по-големите планове за битка с наводненията е Вековният парк на Университета Чулалонгкорн - зелена повърхност от 40 декара, която може да побере до 3800 куб. м дъждовна вода.

Паркът е планиран от основаната в Банкок компания за ландшафтна архитектура Landprocess, с цел да се оправи с наводненията в близките квартали.

 Банкок е претендент за най-замърсен град в Азия
Как най-посещаваният град в света се трансформира в най-замърсения

Смогът е огромна заплаха за тайландската столица

Ето по какъв начин работи той:

Известно импровизирано като Парк CU, планът е издигнат върху земя на стойност 700 млн. $ покрай централната част на тайландската столица през 2017 година

 Снимка 371434
Източник:

Основателят на Landprocess Котчаткорн Вораахон, който израства в Банкок, управлява проектите за планиране. Паркът се намира в кампуса на Университета Чулалонгкорн, който е възложител на плана.

Паркът разполага с няколко характерности, които му оказват помощ да резервира и пренасочи потока от води, които в противоположен случай ще се излеят по улиците на града.

 Снимка 371429
Източник:

Едната част на парка е ситуирана върху скат, който оказва помощ да се изпълни водата в великански резервоар.

Повдигнатият зелен покрив насочва оттичащата се вода през наклонени дъждовни градини с локални растения.

 Снимка 371428
Източник:

След това водата пътува през изкуствена влажна зона и се оттича в огромното задържащо изкуствено езеро, което я гълтам.

Влажната зона също работи като система за пречистване, където водата може да се третира за токсични материали.

 Снимка 371431
Източник:

В случай на мощно наводняване задържащото изкуствено езеро може съвсем да удвои размера си, като се разшири върху основната поляна на парка. Паркът може да побере общо до 3800 куб. м вода.

Други елементи на парка включват билкова градина, пътеки и зона за отдих.

 Снимка 371432
Източник:

Линейна дъждовна градина, която също гълтам водата, граничи с периметъра на парка, с цел да защищити близките пътища.Те включват велосипедни алеи и необятни пешеходни пътеки, тъй че обществеността елементарно да стига пешком до парка.

" Вековният парк на Университета Чулалонгкорн е планиран да посрещне бъдещите несигурности, свързани с изменението на климата ", се споделя в изказване на компанията.

 Снимка 371433
Източник:

20-милионният Банкок ще продължи да се изправя пред опасността от повишаване на морското ниво и наводнения. Макар 40-те декара да покриват единствено дребна част от града, CU Park е стъпка към по-устойчив Банкок.

Основателят на Landprocess сега проектира още по-голям парк, чиято цел също е да смекчи наводненията. Той се намира в кампуса на Университета Тамасат в Банкок и се чака да бъде открит през 2019 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР