Лятото дойде, а с него и нетърпимите жеги. Завчера в

...
Лятото дойде, а с него и нетърпимите жеги. Завчера в
Коментари Харесай

Лекари предупреждавата: Разликата между климатик и жегата убива, сърцето на дете спря, когато го извадиха от охладена кола под слънцето

Лятото пристигна, а с него и нетърпимите жеги. Завчера в страната ни бе разгласен жълт код за високи температури, в края на седмицата ни чакат 40 градуса, а топлата вълна мъчи Европа още от предходната седмица. И когато на открито всичко се топи от топлота, лекарите предизвестяват да внимаваме с климатиците, тъй като температурните разлики вътре и на открито могат да са пагубни за здравето, написа " Стандарт ".

Новата седмица стартира с рискови жеги. В понеделник съвсем в цялата страна термомерътът регистрира над 30 градуса, по тази причина в по-голямата част от България бе разгласен жълт код поради горещините. Предупреждението бе в действие за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русеа, Силистра, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Вчера бе малко по-хладно, само че с гръмотевични стихии. Очакванията са, че през седмицата температурите ще продължат да се покачват като в събота е допустимо да ударят 40-41 градуса в някои райони.

Синоптикът от Национален институт по метеорология и хидрология Анастасия Стойчева съобщи, че точно събота ще бъде един от най-горещите дни. „ При нас абсолютният най-много в страната е бил на 5-и юли 1916 година
когато температурата е била 45.2 градуса. Засега към момента не чакаме такива температури. Около 2-ри юли се чака внезапно намаляване на температурите с към 20 градуса ", изясни Стойчева.

Голяма част от Европа също е обхваната от гореща вълна. Горещините са най-силните от 2005 година насам. В Испания, Португалия и Англия температурите към този момент са над 30 градуса. Горещините във Франция са най-силни от 12 години насам и доближават 40 градуса. Властите оповестиха безвъзмезден телефонен номер за незабавни позвънявания и взеха ограничения за отбрана на най-уязвимите жители. И в Испания температурите към този момент са 40 градуса. В Холандия температурата е над 35 градуса. От през вчерашния ден там стартира използване на проект за битка с резултата от горещините при възрастните хора.

Италианските метеорологични служби оповестиха, че през идните дни чакат най-тежката гореща вълна от 15 години насам, като температурите ще надвишават 40 градуса. Това утежнява обстановката с водните запаси там, защото за шест месеца преваляванията са намалели с 1/3.

Световната метеорологична организация разяснява, че Земята изпитва поредна извънредно гореща година и че жегите са подранили, счупвайки голям брой върхове.

Лекарите и у нас, и в Европа, поучават в жегата да бъдем доста деликатни с температурните разлики и климатиците. В пространствата те би трябвало да са настроени на температура, която е по-ниска от външната най-вече с 10 градуса, предизвестяват експерти. Смяната в градусите при излизане може да докара и до гибел.

Преди години бебе на година и половина умря в град Сански Мост, северозападна Босна и Херцеговина, вследствие подобен температурен потрес. Детето било изведено от автомобил, в който температурата била с 20 градуса по-ниска от външната. Лекарите установили, че сърцето на момиченцето е спряло.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР