Лято, слънце, плаж, страхотно време… Ето я прекрасната възможност да

...
Лято, слънце, плаж, страхотно време… Ето я прекрасната възможност да
Коментари Харесай

Лято без мазоли – мисията възможна

Лято, слънце, плаж, ужасно време… Ето я прелестната опция да обуем леки пантофки и елегантни сандали! Но по какъв начин да избегнем мазолите?

В тази публикация ще ви разкажем по какъв начин да разработите новите си обувки, по какъв начин да спасите ненадейно отеснялите си остарели обувки – и даже ще ви разкрием някои професионални секрети на балерините и гимнастичките, които сигурно знаят всичко за мазолите!

Правилните обувки

Летният сезон е открит, времето е отлично, мозъкът ви е мъгляв от предпочитание да си купите незабавно нови съвременни обувки или палави сандалки и тичате към магазина… Ето това е първата ви неточност!

Всяко извършване на покупки на обувки е по-добре да се възнамерява авансово, и то най-добре за втората половина от деня. Ако пробвате нови обувки сутринта, доста е евентуално отлично стоящите в магазина пантофки да стартират следобяд да ви стискат безмилостно, да ви натриват мазоли и да ви убиват.

От 15:00 ч. нататък краката ви към този момент по натурален път са отекли от вървене, седене и други видове натоварване, а стъпалото е достигнало оптималните си размери и е посочило проблематичните си места. На подобен крайник доста по-лесно ще разберете дали обувката е идеална за вас!

Разбира се, значимо е да методите към извършването на покупки трезво и рационално. Ако нещо ви наподобява като обувката на фантазиите ви, само че не ви пасва по мярка или форма, не го купувайте. В тази сфера не стават чудеса! Можете да разтегнете нова обувка без вреди на външния й тип най-много на половин номер – остатъкът ще ви убива, ще ви натрива мазоли и ще ви накара да зарежете този чифт обувки в килера за внуците си.

Ако към този момент купените обувки ви вършат мазоли

В този случай можете да се възползвате от препоръките на гимнастичките и балерините – техните специалности са неразривно свързани с неуместни обувки и мазоли.

Всички сме се сблъсквали с това – новите или от дълго време неносени (или погрешно съхранявани) обувки ни натриват мазоли. Какво да вършим? Първо – не се отчайвайте! Има редица способи да разработите и разтегнете тесните обувки и да ги извършите оптимално комфортни.

Честно си признаваме, че множеството домашни лайфхакове и тествани способи могат да уплашат неподготвения човек. Идеите да пълним скъпи маркови обувки с вряла вода или да изкисваме деликатни материали в алкохол (да, постоянно се срещат такива препоръки!) ни се костват малко крайни…

Сред почти безвредните разновидности можем да ви препоръчаме следните:

- Внимателно нагряване със сешоар на най-хладния режим. Обуйте обувката с пълен чорап и насочете струята топъл въздух към проблематичните места. Продухайте всяко такова за най-малко 5 минути.

- Любимият способ на нашите баби – мокрите вестници. Натъпчете обувките компактно с влажна хартия, придайте им нужната форма и ги оставете да изсъхнат за 24 часа. Важно е да внимавате мокрият вестник да не изцапа обувките с мастилото си – и никога не сушете обувките на парното или до други източници на топлота!

- Добрата остаряла класика – вълненият чорап! Обуйте новите обувки върху пълен вълнен чорап и ги разработете последователно у дома няколко вечери поред.

Но в случай че нямате време за „ създаване “ или не желаете да излагате на риск новичките си обувчици благодарение на сешоар и мокри хартии – обърнете се към експертите.

Още при закупуването на обувките помолете консултант-продавача да ви предложи особено средство за разпъване на продукта – пяна или спрей, подобаващи за съответния материал. Можете да се обърнете и към обущар – той деликатно ще разтегне обувките ви на специфичен шаблон. Това е несъмнено най-бавният, само че и най-безопасния метод да си напаснете нови обувки.

Ако въпреки всичко сте стигнали до мъчително натрита кожа и мазоли

Един от най-често срещаните проблеми на гимнастичките и балерините са вроговяванията и мазолите по краката. От позиция на физиологията вроговяванията са потребни – те пазят от непрекъснатите натоварвания по-дълбоките пластове на кожата. В всекидневието обаче удебелените елементи от кожата и мазолите провокират дискомфорт или болежка при вървене, загрозяват женските крачета, могат да провокират ненужно непрежение в стъпалата или да станат източник на инфекции. Затова наложително би трябвало да се борим с тях!

Сигурно най-важната професионална загадка е, че грижата за стъпалата би трябвало да е доста постоянна. Вроговената кожа освен е по-плътна, само че и поема по-голямо натоварване при вървене и други физически действия. Затова дамите, които поради специалността си се сблъскват с сходни проблеми, предлагат лекуване на стъпалата на няколко стадия, чак до успеха:

1. Размекване на кожата. За задачата можете да си киснете краката в топла вода със соли (готварска, морска сол, соли за вана и т.н.), сода, ефирни масла и/или билки. Но запомнете, че преди процедурата би трябвало да се погрижите да не допуснете разпространяване на бактерии и гъбички по здравите сектори от кожата. Пради всичко – стерилизация!

2. Обработка на сухите мазоли и вроговени елементи със специфични кератолитични (размекващи вроговения слой) средства. Може да са кремове, смазки или планувани за стъпала лепенки и пластири. Много от тях съдържат силициева киселина и сяра, които имат кератолитично и антисептично деяние. Тези средства разрешават да се смегчи в дълбочина вроговеният пласт кожа и по едно и също време с това да се дезинфекцира проблематичната зона, с цел да се предотвратят по-нататъшни инфекции. След отнасяне по директива можете да отстраните вроговената кожа с пемза или педикюрни принадлежности. Но не забравяйте, че процедурата би трябвало да се повтаря до цялостно изгубване на казуса!

3. Смяна на обувките. Ако твърдите мазоли пораждат постоянно, а освен при носене на нови или тесни обувки, допустимо е казусът да се корени в самите обувки – анатомичната им форма, материала на стелката или височината на токчето. В този случай ви съветваме да се консултирате с ортопед, който да оцени положението и градежа на стъпалото ви и да ви даде рекомендации за подобаващи модели обувки.

И запомнете – хубавите обувки, поддържаните крачета и кадърната битка с мазолите ще ви разрешат да крачите на всички места леко, грациозно и нехайно! /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР