Лято = море. Това уравнение е запечатано в главите ни.

...
Лято = море. Това уравнение е запечатано в главите ни.
Коментари Харесай

И замириса на планина - I

Лято = море. Това уравнение е запечатано в главите ни. Щом пристигна юни, юли прегрее главите в офиса, а август към този момент няма самообладание да излезем в отпуск – морето стартира да тегли със силата на приливите и отливите си. И всички се юрваме посока изток.

Пътища и автомагистрали се задръстват, хотели със съмнителни звезди, крила към момента в градеж – също. Плажовете за множеството от нас са всичко друго с изключение на умерено усвояване на слънце и всякакви типично плажни действия като четене на евтини книжлета, игра на карти и мачкане на остарели кръстословици. Шумно, мръсно, викове, приковаващи вниманието към варена царевица, сладолед и понички. Пясък по хавлията, тъкмо когато излизаш от морето, удари с топки по главата от някой слаб, даже и за стандартите на плажа, волейболист, който дори не си и хаби чара да се извинява. А когато се прибереш в хотела или квартирата, чуваш не плясъка на вълните, а някой прибързан булдозер да дострои следващият 5-звезден мастодонт. Не, в действителност, почивката на море може да се окаже същинско изтезание, в случай че не си наясно с някои тънкости, не се отклониш доста от курортните градчета и селца или просто не си с локални.

Затова пък планините родни чакат тази порода отпускари, които държат на почивката и спокойствието. Какво можем да вършим на планина?

Да си починем в отлични условия
Кратък преглед из Балкана – Троянски, Тетевенски, Врачански, Сливенски, Тревненски и други райони, незабавно ни дава да разберем, че балканджиите знаят по какъв начин да трансфорат и най- елементарните селски къщи в чудно красиви вили и пълноценно място за отдих. И поради конкуренцията, гордите притежатели като че ли се надпреварват да оферират от ден на ден и повече „ екстри ” – басейни, барбекю, камина ( при положение на неприятно време ), детски площадки, условия за спорт. Цените на нощувките се приближават до тези по морските квартири примерно, а разликата в изискванията постоянно е потресаваща. Капацитетите им нормално обгръщат към 6- 18 индивида и умерено може цялата компания да си наемете цялата къща за избран интервал, без хазяите въобще да са наоколо. И в случай че си мислите, че скуката ще потропа по каменните зидове – надълбоко грешите. Планините и изключително Балканът са напълно обвързани с българската история и във всяко градче феновете на познавателния туризъм има какво да видят. Традиционно там участват голям брой занаяти – керамика, тъкачество и други и шопинг туровете са надалеч по- приятни от морските. Ако постоянно сте желали да си купите огромен фамилен гювеч или градинско джудже – ето една отлична опция. И в случай че сте с по- придирчив усет, имайте поради, че резервации за някои от къщите се вършат месец- два преди предстоящата отмора – искащи има премного.

Да се поглезим и излекуваме
Може би желаете да съчетаете приятното с потребното – тогава СПА и балнеотуризмът ( лекуване с минерална вода ) е за вас. В скромната по територия България има над 225 минерални залежи, съсредоточени главно в планините. Още античните гърци и след това римляните са знаели за лечебната мощ на минералната вода и са построили голям брой селища към по-големите извори. Оттогава ревматични, храносмилателни, опорно- двигателни, ендокринни, гинекологични и други разстройства могат да намерят немедикаментозно усъвършенстване, точно там. В взаимозависимост от вида заболяване или здравословен проблем, може да изберете подобаващ за вас курорт. В множеството от тях, изключително в санаториумите и балнеохотелите, има лекуващ доктор, който може да ви съветва. Кални бани, сауна, масаж и всевъзможни подмладителни и разкрасителни процедури влизат като пакети в цената и може да се възползвате много преференциално от тяхната успеваемост. Така вместо изтощени и недоспали от шумните заведения и компании, ще се завърнете отпочинали и по- свежи от всеки път.

Продължава: И замириса на планина - II
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР