Лято е. Все повече хора излизат в заслужен отпуск -

...
Лято е. Все повече хора излизат в заслужен отпуск -
Коментари Харесай

Кабинковият лифт дава един необичаен поглед към Тбилиси

Лято е. Все повече хора излизат в подобаващ отпуск - на море, в планината или на вилата. Пред пътешествениците обаче се открива още една опция за разкриване на нови места и забележителности. От националната самолетна компания "България Ер " оповестиха, че нова авиолиния свързва страната ни с Грузия. Самолетите й ще летят до столицата Тбилиси четири пъти седмично с прехвърляне в Атина. Летището в Тбилиси е комфортно за пасажерите. Има безжичен интернет и туристически информативен център с безвъзмездни карти на града.

Грузия е една непозна за нас страна, макар че като разстояние не е надалеч. От България до Грузия са 1000 км по вода. Разположена на източния бряг на Черно море и в Кавказките планини, дребната република, на границата сред Европа и Азия, от хилядолетия се намира на значими търговски пътища. А всеки преминаващ е оставил тук по нещо от културата си, като в това време е отнесъл нещо и в своя край.

Тбили́си (до 1936 година се назовава Тифлис ), най-големият град на Грузия, е ситуиран в югоизточната част на страната, на двата бряга на река Кура (реката, която "се гуши " измежду планините). Населението й наброява над един милион поданици, множеството от които са източноправославни християни. Надморската височина на града варира сред 380 и 770 метра.

Тбилиси е икономическото сърце на Грузия, генерирайки към половината Брутният вътрешен продукт на страната.

Пътешествениците би трябвало да знаят, че от 1966 година насам градът се обслужва от метрополитен. Има построена трамвайна мрежа, само че главният метод за превоз остават маршрутките.

Тбилиси предлага на гостите си антична цитадела, музеи, църкви, паркове, площади... Например, от крепостта Нарикала се разкрива невероятна панорама към града (достига се елементарно с въжен превоз или пеша), а в Стария град има доста магазинчета, галерии и кафенета.

Една от най-популярните забележителности на Тбилиси е един съвременен мост , който е открит през 2010 година. Волнообразная му структура с дължина 156 метра свързва брега на река Кура. Стъкленият покрив над моста му придава необикновен сексапил.

Кабинковият въжен превоз дава опция на туристите да прегледат всички забавни места, над които минава. Много от гостите на Тбилиси избират да се повозят в такава кабина, с цел да се насладият на чувството за полет.

Градът е учреден през 458 година от цар Вахтанг I Горгасали на мястото на малко селце, съществуващо от 4 век. Интерес съставляват и остарялата и новата част на града. Новата част е комбинация от лъскави улици, нощни клубове, хубави заведения за хранене, маркови магазини.

В остарялата му част се намират: остарелия квартал Майданс, църквата Метекхи от XIІІ в., катедралата Сиони (VI - VII в.), църквата Анчисхати от VI в., квартала Абатонутани, където се намират турските бани. В Стария град можете да видите и Голяма синагогата, чието създаване завърши при започване на XX век. Сред забележителности на Тбилиси е и градската джамия, издигната през XIX век. След реставрацията й тя е отворена за визити.

В града могат да бъдат прегледани и посетени разнообразни обекти - исторически, религиозни и културни. Сред тях са и постройките на Парламента и на Върховния съд. Красивата постройка на Президентския замък е ситуирана в историческата част на града.

Никой не трябва да пропуща най-посещаваната забележителност в града - крепостта Нарикала , която е тук от далечния IV век. Тя е ситуирана на стръмен рид сред Сярната баня и изящната ботаническа градина на Тбилиси. От крепостта се открива прелестна панорама към целия град Тбилиси и река Кура.
В по-долния скат на Нарикала се намира неповторим параклис - "Св. Никола ", издигнат през VII век. Параклисът е бил опустошен по време на опустошително земетресение и е открит и реконструиран едвам през 1966 година при разкопки в местността. Крепостта Нарикала се вижда от доста места в Тбилиси. Днешният архитектурен тип на постройката принадлежи на арабския модел на строителство през VII - XII век тъкмо когато крепостта е била разширена най-обстойно. Крепостта е била снабдена с секрети проходи и система за водоснабдяване.

Впечатленията от всяко едно пътешестване се укрепват най-силно, единствено в случай че опитате храната на това място. Грузинската кухня е събрала най-хубавото от Изтока и Запада, като средиземноморското и азиатското въздействие се смесват в едно. Типични съставки в грузинските ястия са зехтин, нар, мляко, агнешко, ароматни подправки, сирене.

Грузинското вино е прието за едно от най-хубавите в света. И няма по какъв начин да не е по този начин - с подред направени археологически изследвания по тези земи се прави вино от повече от 8000 години! Най-добрите винарни ще откриете в град Кахети.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР