Лято е, салатата пак става царица в кухнята, а за

...
Лято е, салатата пак става царица в кухнята, а за
Коментари Харесай

Зехтинът - течното злато, което ни прави по-красиви

Лято е, салатата отново става кралица в кухнята, а с цел да бъде същински вкусна тя най-важното е да подберем добър зехтин за овкусяване. Как обаче да познаем качественото маслиново масло? На първо място заложете на марка, която е с потвърдено качество, като Del Alma да вземем за пример. На второ - погледнете какво написа на етикета.

Технология на няколко хилядолетия

Още от антични времена та и до през днешния ден зехтинът се създава горе долу по една и съща технология. Узрелите маслини се пресоват, а от сърцевината им извира онази мътна течност, която античните наричали течното злато.

Когато избирате зехтин, е значимо да знаете, че надписът Еxtra virgin значи, че в него са непокътнати всичките му потребни свойства и качества.

Полезен е, само че защо?

В зехтина се съдържат над 100 витамина, които освен въздействат добре на здравословното ни положение, само че и се грижат за хубостта ни. Сред тези витамини са витамините Е и К. Той съдържа и огромни количества антиоксиданти, които пък от своя страна ни оказват помощ в битката с разнообразни възпаления и болести. Друга присъща съставна част в зехтина е олеиновата киселина. Всички тези съставки го вършат извънредно потребен. Те имат способността да забавят стареенето на клетките, поддържат естественото действие на храносмилателната ни система, способстват за поддържането на естествени равнища на холестерол и детоксикират черния дроб. Зехтинът има удобно деяние и при по-тежки болести като диабет и заболяването на Алцхаймер. След направено изследване е открито, че средиземноморската диета със зехтин има извънредно положително въздействие върху действието на мозъка. Течното злато оказва помощ и в битката с артрита. Това се дължи както на противовъзпалителните му свойства, по този начин и на обстоятелството, че понижава оксидативния стрес при хората с ревматоиден артрит.

Прави ни по-красиви

Неслучайно древногръцкият мъдрец Демостен е твърдял: " Ти ще доживееш до 100 години, в случай че ядеш мед, а тялото си мажеш със зехтин ". Както към този момент споменахме, зехтинът е доста потребен за хубостта ни. Веществата в него поддържат кожата гладка и еластична, вършат косата ни по-бляскава и здрава и поддържат здравето на ноктите ни. Чудили ли сте се за какво испанките се славят със своята хубост и буйна, гъста коса? Ами доста е просто - в Испания зехтинът се употребява непрекъснато. И това е напълно в реда на нещата, поради обстоятелството, че страната е най-големият производител на зехтин в света. Маслиновите дръвчета, които порастват край испанските крайбрежия, пък са доста остарели. Затова и усетът на зехтина от страната на коридата е толкоз добър. Учените настояват, че в испанските маслинови горички могат да се срещнат дръвчета на по над 2000 години.

Заложете на испанското качество

Средиземноморието е районът, който и до ден сегашен си остава най-легендарен, когато приказваме за маслинови гори и добър зехтин. Ето за какво наред с гръцкия и италианския, испанския зехтин е уважаван от най-големите началник готвачи в света като течността, която може да придаде усет и темперамент на всяко ядене.

Сред марките испански зехтин, които можете да намерите у нас, е и Del Amla - марка, позната на генерации домакини, която не прави компромис с качеството си.

Автор: Яна Лъчезарова /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР