Лято е и ако не сме на плажа, то мислите

...
Лято е и ако не сме на плажа, то мислите
Коментари Харесай

Как се образува пясъкът на плажа

Лято е и в случай че не сме на плажа, то мислите ни постоянно са ориентирани към неговите примамващи пясъци и кристалната морска вода. Представяме си блаженството да заровим пръсти в пясъка и усетим топлината му, само че даваме ли си сметка от кое място са се взели безбройните му частици?

Оказва се, че отговорът не е един.

В морето и океана непрекъснато се вливат води от реките, които носят камъни и пясък, формиран от разпадането на тези камъни. С течение на милиони години те се натрошават на по-малки частици под действието на водата, вятъра, нападателните процеси на заледяване и топене. Това е процесът на ерозия.
 Снимка 438374

С времето речната вода внася тези частици в морето, където разпадането им продължава, заради силата на вълните, приливите и отливите.

Така, пясъкът на континенталните плажове се състои основно от кварцови частици (светлият пясък, леко обагрен от стоманени съединения), фелдшпат (който дава по-тъмно, оранжево оцветяване на пясъка) и слюда .
 Тайната на хавайските плажове
Тайната на хавайските плажове

Как се образува нежният им пясък

Тропическите острови са небогати на кварц и техните плажове имат причудливи цветове. Белите им пясъци са формирани главно от черупките и скелетите на корали, миди и едноклетъчни микроорганизми, които също имат черупки и се назовават фораминифери . Такива плажове има Хавай.
 Снимка 438373

Един от най-необичайните плажове - Папаколеа, също принадлежи на Хавай. Другото му име е Зеленият плаж и това се дължи на особения зелен цвят на неговия пясък. Той е бил основан при вулканична активност , която всекидневно води до образуването на черни плажове , само че под действието на ерозията зеленият минерал оливин се е отделил от останалите вулканични фрагменти и е дал характерния цвят на Папаколеа.
 Снимка 438371

Друг необикновен цвят е розовият . Плажове с подобен цвят има на Бермудите . Техният пясък е построен от черупките на фораминиферите от типа Homotrema rubrum, които са червени.

Неясен остава произходът на пустинните пясъци. За тях се подозира, че се дължат на промени в климата в предишното (Сахара) или че ветрове са донесли пясъците от огромни реки (Намиб).
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР