Лято е, четвъртък е и е време за уикенд бягство

...
Лято е, четвъртък е и е време за уикенд бягство
Коментари Харесай

Уикенд в Орцево

Лято е, четвъртък е и е време за уикенд бягство от действителността. Какъв по-добър избор от най-високото обитаемо място в България - село Орцево.

Как да стигнем

С кола до Орцево се стига по асфалтовия път, който се отделя от шосето Юндола-Разлог при село Краище. Разстоянието от Краище до Орцево е към 13 км, като се минава през селата Лютово и Бабяк.

 Снимка 372555

Ако като нас сте от хората, които обичат разходките и желаят да се любуват на неповторими планински гледки, доста по-атрактивен вид е да се вземе теснолинейката до гара Аврамово (най-високата ЖП гара на Балканите). Оттам - пешком или с колело по черния път.

Цялото разстояние от село Аврамово до село Орцево е към 15 км и се изминава почти за три-четири часа.

 Снимка 372550

Орцево


Орцево е малко и по родопски ситуирано село - с разпилени по хълмовете на Велийшко-Виденишкия дял махали. Надморската височина, на която се намира, е 1580 м, което с съображение го прави най-високото село в България.

 Снимка 372554

В Уикипедия може да прочетете доста за Орцево - за предишното и историята му, от кое място произлиза името и така нататък Няма по какъв начин обаче да намерим информация за атмосфера на родопското село с най-невероятните гледки към Пирин и безграничното гостолюбие на индивида, който въплъщава Орцево - Муса.

 Снимка 372549

Домакинът

Още при първа среща с Муса някак незабелязано създадохме едно другарство, което продължава и до през днешния ден. Но не мислете, че това е персонално отношение към нас - Муса се държи все по този начин приветливо, благо и гостоприемно към всеки клиент в Орцево.

 Муса

Муса

Ако човек реши да посети селото, би трябвало да е наясно с едно нещо - Муса е локалният хазаин за всичко. Той е индивидът, който споделя всяка забавна детайлност за като че ли безкрайните махали; той упътва от кое място, по какъв начин и за какво да минем, в случай че желаеме да си създадем къс преход на покрайнината, да вземем за пример до върховете Велиица, Кавун тепе или до Тракийското светилище в местността Бабяшка чука .

 Снимка 372553

Муса е и индивидът, от който да си вземем студена бира в неговата кръчма-магазин, до момента в който се взираме в Пирин; той ще ни помогне и да се настаним - в къщата за посетители или на палатка, както избираме.

 Снимка 372557

Нощувката

Къщата за посетители в Орцево е едно от местата с най-хубави гледки. Само там и при ясно време, до момента в който похапваме мекици за закуска, през огромните прозорци на втория етаж като на длан се виждат всички върхове по северния скат на Пирин.

Публикация, споделена от Dimitar (@bultras) на Май 14, 2017 в 12:02 PDT

Магията на Орцево притегля освен туристи, жадни за завършения, само че и доста фотографи, нетърпеливи да уловят несравнимите гледки към назъбения каменист Пирин от нежната прегръдка на зелените Родопи.

Публикация, споделена от Maya Karkalicheva (@maya_eye) на Май 4, 2018 в 10:27 PDT
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР