Лято 2020 не е обичайно. Много хора за пръв път

...
Лято 2020 не е обичайно. Много хора за пръв път
Коментари Харесай

Лято 2020: За да остане природа след нас

Лято 2020 не е всекидневно. Много хора за пръв път от години се върнаха на българско море. Големите курорти останаха празни, само че дребните градове и селата, изключително на юг, претърпяха същинско настъпление. Встрани от огромните борби на сезона - за подпорния хотел на Алепу, сараите на Доган в Росенец, тръбата във Варненското езеро и така нататък, цивилизационният конфликт сред Бетономорието и всички жители, които се борят да остане природа и след нас, разкрива съвсем всекидневно дребни и огромни безчинства.

Разломът не е единствено сред тези, които наливат бетона, и другите, които желаят следващата година отново да цъфтят пясъчни лилии. Той е и сред тези, които паркират на плажа и бодат фасове в пясъка, и другите, които събират боклуците след тях. Между тарикатите, които това лято предложиха неповторим артикул - високи цени, само че за още по-лошо качество на услугите, и тези, които тарикатите нормално назовават " балъци ". Общото сред всички тези особености на родния летен сезон е едно - управляващите освен не им пречат, само че постоянно ги легитимират. Обобщаваме няколко случая и конфликтни точки, които, без да бъдат изчерпателни, прибавят линии към отиващия си сезон. В тях има една оптимистична диря - на очевидците, които ги вършат всеобщо притежание и които не желаят да се примирят с това, в което се трансформира всекидневието ни.

 

Нос Чиракман - самичък си издълбах плаж

" Тук, на нос Чиракман, преди 2500 години са живели първите каварненци. След едно опустошително земетресение градът се мести на настоящето си място. В наши дни под този именит нос се случват странни неща ", споделя във Facebook някогашният кмет на Каварна Цонко Цонев. Случаят с нос Чиракман разбуни духовете в Каварна при започване на сезона. Местен предприемач и сегашен общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация разчиства и заравнява личен парцел, който по документи е 1.5 дка, само че на процедура става над 3 дка общо. С разчистването се затварят общински път и буна и се стопира достъпът до дребен натурален плаж. " В същото време построява в своя парцел противозаконен път до плажа и дълбае с тежка техника в основите на носа, като напряко отстранява скали ", разказва Цонев. В региона текат и археологически изследвания. Въпросният предприемач е съпартиец със настоящия кмет на Каварна Елена Балтаджиева.

За случая съдружие " За туризма на Калиакра " изпраща сигнал до ДНСК, която разпорежда на общината да извърши инспекция. Проверката открива, че в региона има насип, който би трябвало да бъде отстранен, проличава от констативен протокол, представен от сдружението. С това обаче казусът не завършва, а стартира и занапред ще забележим каква инвеститорска фикция ще се развихри върху разчистения терен.

 

Болата - всяка кола има право на плаж

 

Невралгична точка на всеки сезон. Един от най-красивите заливи на нашето крайбрежие, " доразкрасен " от рушащи се буни и паркирали коли. Любим полигон за извършения в глобяване на върволица министри, които с показните си и безсмислени инспекции изчерпват всичко, което вършат за плажа.

С санкции и скандал стартира и това лято, като нови линии добави коронавирус епидемията - локалните упрекнаха страната в произвол, който ще им досъсипе и без друго слабия сезон, тъй като с непрекъснатите си инспекции гонят туристите. Туристите пък претендират, че паркират, тъй като никой не им е споделил да не паркират. " Пристигнаха и ни награбиха. Тези коли стопират, тъй като няма никакви знаци. Как може чужденците, които желаеме да идват тук, да четат законите, а да няма едни естествени човешки табели ", оплакаха се летовници пред БНР.

Болата е част от резерват " Калиакра ", само че вместо статутът да го пази, става тъкмо противоположното. Държавните служители обичат да се разхождат и да глобяват, само че години наред отхвърлят да решат казуса с достъпа до плажа и потребността да се обособи паркинг за колите отвън рамките на предпазената територия. Пак статутът комфортно извинява и бездействието по казуса с буните, които години наред са оставени да се разрушават.

Това лято автопаркът на Болата бе обновен с каравана за скара-бира, която с дизеловия си елемент напълно удави очарованието на райския плаж. Според кмета на близкото село Българево Георги Георгиев притежателят на караваната се е самонастанил. След като няколко дни прави оборот, скара-бирата изчезна и от нея остана единствено усещането, че за наши хора няма неразрешени неща.

 

 

 

Обзор - #бъдетеизлъгани

 

Тази история се случва на Юлиян Ненчев:

" Отивам на разходка в кметство Обзор. Обикалям половин час, с цел да намеря улица с позволено паркиране. Паркирам умерено при налични три места, а в тревата зад тях хвърлен един знак “служебен абонамент ”. Сладурът от фотографията взема решение, че съм в нарушаване, макар че няма пътен знак, забраняващ паркирането, и действието на паркирането се случва в 18:30 ч., което е след обозначения законов час на годност на служебния абонамент. Вдига автомобила и го кара на углавен паркинг. Дотук да кажем, че обстановката се приема, макар че на никое място няма телефон или адрес на наказателния паркинг и си търсиш колата с запитване на инцидентни минувачи. След още 30 минути откривам паркинга и на него единствено моята кола. С надрани и ударени четири калника от репатрирането. След доста убеждаване на охраната извикаха шефката на общинския паркинг, която не спря да повтаря, че е пристигнала в извънработно време и би трябвало да съм признателен. Пристигна и екип на полицията и се стартира едно звънене по телефона с хиляди молби към Митко Сладура, който е репатрирал колата. Чаках над час и половина, с цел да се появи, тъй като отхвърляше даже на шефката си, която не се държеше като началник и намерено го молеше пред всички просто да се появи. Явно Митко е деребеят на региона, с който всички общински чиновници се преценяват. Все отново Сладура се появи, с цел да каже, че той нищо не бил направил, и да откаже даже двустранен протокол. Черешката на сладоледа беше, че ме накараха да си платя репатрирането макар вредите и тоталната липса на нарушаване, в противоположен случай нямало да ми разрешат да напусна паркинга. Когато към този момент си тръгвах, Митко реши да изпростее още малко, като при разминаване ми сподели: “Ей, хомосексуалист, не си първият балък, няма и да си последният ”.

Послепис: Юлиян Ненчев взема решение да си търси правата и подава тъжба. Следовател от Пътна полиция открива, че репатрирането е непозволено. Но госпожата, която не смее да викне Митко, е тази, която ще го ревизира. Впрочем историята на Юлиян Ненчев не е изолиран случай, а традиция.

 

 

 

Св. Влас - малко помощ от другар

24 април 2020 година, петъкът след Великден, когато страната е скована от изключително състояние, КПП-та и боязън. Удобен миг за дребни услуги на другари. На този ден екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро подписва заповед, с която изключва от обсега на предпазена зона " Емине-Иракли " един съответен терен, добит посредством заменка от братя Диневи в гората над Свети Влас, открива следствие на " Зелени закони " и " Биволъ ". Заповедта идва постфактум - по това време гората към този момент е изсечена, а на нейно място са поникнали осем вилни къщи.

Диневи нямат причина да се тормозят - Емил Димитров е министър, посочен от Вътрешна македонска революционна организация, а тази партия е в изключително сърдечни връзки с братята и техните курорти. " Бизнесменът Йордан Динев заслужава медал „ Стара планина ” поради своята активност по запазване на българската история ", разгласи преди две години вицепремиерът Красимир Каракачанов. И не остави тези приказки да останат празни, а в действителност закичи с най-високото държавно отличие този строител на актуалното Бетономорие.

Разкритията на " Биволъ " и " Зелени закони " провокираха нормалната пушилка - прокуратурата се сезира незабавно, а за по-малко от 24 часа подопечната на министъра екоинспекция в Бургас извърши поръчаната инспекция и откри, че всичко на мястото на някогашната гора е законно.

 

Ахтопол - запазване до дупка

Проверка на " Зелени Балкани " това лято откри, че половината дюни се губят някъде по пътя от данните на Министерство на околната среда и водите и картите в кадастъра. Тези естествени местообитания са част от европейската мрежа от предпазени зони " Натура 2000 ", само че у нас най-много са бодил в очите на вложителите, които измислиха какви ли не начини да ги унищожат, с цел да не им пречат. В началото на сезона концесионерът на плажа в Ахтопол потегли да " опазва " дюните с екскаватор. За да поправи дървените пътеки, поставени там за туристите, с цел да не утъпкват предпазените пясъчни формирания, той мина през тях с тежка машина. Събитието възмути обществените мрежи, само че вкара в следния метафизичен размисъл хората, които би трябвало най-добре да знаят има ли дюни в Ахтопол - РИОСВ–Бургас. „ Сега можете ли да кажете дали това са дюни? Не, защото профилираната карта е правена въз основа на експертна комисия, които са си частно специфични специалисти ”, съобщи представител на инспекцията. Разбира се, Регионална инспекция за опазване на околната среда великодушно отсъди, че багерът не е разорал дюните, а единствено е минал през тях. Едва тези дни се разбра, че концесионерът е санкциониран с колосалните 1000 лева Така че надали ще се замисли и идващия път, като се заеме да ги опазва. Както стана на Беклемето, Седемте рилски езера и на други места.

 

Синеморец - природа всяка тук забравете

 

Не е инцидентно, че от всички морски места тази година Синеморец вее най-високо знамето на митинга. Предпоследното село преди границата с Турция от дълго време не е това, което беше. В последните години поляните му последователно бяха разграфени и оградени, по-късно зад загражденията започнаха дребни и огромни градежи, а най-новият градеж от това лято към този момент е безусловно на един лакът разстояние от панорамната пътека, обикаляща брега. Далеч от хорските очи някой си построи частен кей, басейн и пътека на скалите, а локалните управляващи се вършат, че не знаят кой е той (а това е обществена тайна).

Миналата година дивите плажове към селото имаха злата орис да ги хареса екипът на телевизионно шоу от Нова телевизия. Камионите на пишман сървайвърите прокараха пътеки през крайбрежните гори на Странджа, които това лято бяха доутъпкани от новите летовници на Синеморец - хора, които вилнеят с джетове на метри от главите на къпещите се на " Липите ", които трансфораха устието на Велека в паркинг и които си устройват мощни чувства с джипове по реките на Странджа. " Носители на всеобщото опростачване и групово обезумяване ", както ги назовава Ангел Христов в групата " Да не допуснем Синеморец да се трансформира в Слънчев бряг ".

Новодомците по поляните, дрифтърите и безпардонните летовници газят в дословен и в метафоричен смисъл всевъзможни правила за запазване на предпазените територии, само че няма кой да ги накаже. Според управляващите градежът над Корабите е примерен. Офроудът във Велека също се оказа безупречен. Средата на сезона към този момент бе отминала, когато вследствие на десетките сигнали на синеморската група общинарите се сетиха, че над Косата паркирането е неразрешено, и сложиха табела. А дрифтърите от дълго време си бяха отпътували, когато всевъзможни началници на юг от Бургас се събраха и взеха решение, че стартират засилен надзор поради зачестилите нарушавания. Започват, но различен път.

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР