Лятната ваканция на депутатите свърши и те се събират на

...
Лятната ваканция на депутатите свърши и те се събират на
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Парламентарната трибуна ще се ползва най-вече за политическа агитация

Лятната почивка на депутатите свърши и те се събират на 4 септември за първото си съвещание, с което ще дадат старт на есенната пленарна сесия и новия политически сезон, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Парламентът започва стремително с диспути по ветото на президента Румен Радев, с което той при започване на август върна за ново разглеждане измененията в Закона за военното разузнаване. С него президентът изрази несъгласието си с утвърдената от Народното събрание смяна, даваща опция цивилно лице да оглави Служба „ Военна информация " като опция на досегашното условие това наложително да е военнослужещ. Според Радев това не подхожда на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на страната.

Очакването е още през цялото време на политическия сезон дебатът да бъде доминиран от идните на 27 октомври избори за кметове и общински съветници. Такова е и мнението на политологът Димитър Ганев. „ Парламентарната естрада ще се употребява най-много за политическа пропаганда в една или друга посока ", съобщи той в коментар за БГНЕС. Според него другият акцент в идната работа на депутатите безспорно ще падне върху идното в края годината разискване и одобрявана на бюджета за 2020 година

„ Далеч не изключвам в дейната предизборна акция на месец октомври да се оповестят положителните вести от Бюджет 2020 година, което да бъде употребявано в самата акция. Какво имам поради? Разбира се, бюджетът за следващата година ще бъде по-голям поради икономическия растеж, който се чака. Някои обществени групи ще се почувстват задоволени от съответното повишение на заплатите в техния бранш. Това значително ще характеризира предизборната акция и сезона, а самото приемане на бюджета ще стане през ноември месец, както е по календар ", изясни политологът.

Депутатите ще стартират работа в леко преформатиран състав, откакто в края на миналата сесия парламентарната група на „ Обединени патриоти " изключи трима нейни членове - водачът на „ Атака " Волен Сидеров и двамата му съпартийци Десислав Чуколов и Павел Шопов. Те към този момент са самостоятелни депутати, само че всички в патриотите са безапелационни, че това няма да се отрази на стабилността на ръководещата коалиция ГЕРБ-ОП.

„ Практически „ дребна коалиция " във вид, в който я познавахме до този миг, не съществува. Големият въпрос, защото болшинството е безусловно на ръба, е дали изключването на Волен Сидеров и още двама народни представители ще докара до разпад на болшинството. Не виждам никаква такава заплаха. Въпреки тежкия спор при патриотите, „ Атака " не е дала знак, че ще спре да поддържа кабинета като цяло. Вероятно рецензиите на Сидеров в идващите месеци ще бъдат ориентирани най-много към сектор „ Отбрана " и там, където има представители на Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ ", безапелационен е Димитър Ганев.

Според политолога даже и да се стигне до догадка, при която „ Атака " да отдръпна поддръжката за болшинството, това няма да значи автоматизирано предварителни парламентарни избори. „ В Народното събрание могат да стартират диалози сред ГЕРБ, БФСБ, Вътрешна македонска революционна организация и „ Воля ". Партията разполага с задоволително народни представители, които да запълнят този вакуум и да имаме нова управническа настройка и ново болшинство ", счита Ганев.

Той напомни, че не липсват и случаи, в които ad hoc поддръжка за болшинството дават и депутатите от Движение за права и свободи, само че тя е обвързвана само с избрани законодателни начинания.

Началото на новия парламентарен сезон ще стартира и с обичайните заявления, в които парламентарните групи ще изразят позициите си по главните политически въпроси и ще очертаят целите в работата си.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР