Лятната селекция на Левски продължава с пълна сила. След завръщането

...
Лятната селекция на Левски продължава с пълна сила. След завръщането
Коментари Харесай

Тома Даске - от долните дивизии на Франция до големия шанс в Левски

Лятната селекция на Левски продължава с цялостна мощ. След завръщането на някои добре познати " сини " фрагменти, от " Герена " изненадаха почитателите си, осъществявайки и задграничен трансфер. С клуба подписа френският защитник Тома Даске, който ще би трябвало да стабилизира отбранителната групировка на столичани.
 От Левски продали Горанов за 125 000 евро
От Левски продали Горанов за 125 000 евро

Горанов прави своя дебют със синята фланелка на 2 април 2011 година

Въпреки финансовата рецесия и множеството неясноти, бранител и тим си подават ръка в сложен миг. А дали мистериозното попълнение, ще изпъкне в конкуренцията на Холмар, Каргас и Живко Атанасов, следва да разберем.

Нека въпреки всичко отдадем дължимото на 26-годишния французин и ви разкажем малко повече за него и футболната му биография до този миг.

Пътешествие из футболните равнища на френския футбол

Тома Даске е роден на 3 юни, 1994 година във френския град Аржентенюи. Той e осмият състезател от тази страна, който ще опита шанса си на " Герена ". Естествено най-значимите представители на " петлите " до този миг бяха Седрик Бардон и Габриел Обертан. Същото обаче не може да се каже за другите им сънародници - Ромейн Ели, Умар Диаби, Линел Китамбала, Амаду Сукуна, Антони Белмонт..
 Георги Тодоров: Казах му на Наско Сираков, че е извънредно време да се постави завършек на това, което е в Левски
Тодоров: Казах му на Сираков, че е извънредно време да се постави завършек на това, което е в Левски

" Не е обикновено да нямаме домакинска победа до август "

Но да се върнем на Даске, Тома стартира да тренира футбол в школата на Расинг, един от историческите клубове в страната. През 2010 взема решение да опита шанса си в Троа, където е добре прочут факт, че дават късмет за развиване на млади играчи. Постепенно стартира да записва регулярно присъединяване във втория отбор на " сините ", който по това време се подвизава в пета дивизия - CFA2.
 Снимка 491434
Източник:

Доброто показване на мъжкия отбор през акция 2014/15 пък му оказва помощ да запише и своя дебют за Троа. Към края на сезона в Лига 2 селекцията на Жан-Марк Фурлан към този момент е спечелила промоция за елита и заради този факт, някои от най-перспективните младоци от академията получават късмет за дебют в професионалния футбол. Такъв се открива и пред Даске, който на 24 април излиза като титуляр против Нанси. На трибуните са родителите му, а вълнението е огромно. В 35-ата минута обаче бива изпъден с пряк червен картон. И до през днешния ден Тома твърди, че решението на основния арбитър е било прекомерно сурово, а за нарушаването си е заслужавал само публично предизвестие.

Възходът с Льо Ман

Дали поради това си нарушение, или други аргументи, Даске не получава предложение за контракт от клуба и се захваща с сложната задача да си откри нов тим. Кара пробни интервали в белгийския Льовен, а също по този начин и в третодивизионния Фрежюс ( бел.ред последният тим в кариерата на Седрик Бардон). Те обаче не протичат с триумф и той се завръща в Троа, където е заставен да подпише аматьорски договор и да играе в четвърта дивизия, въпреки и като капитан.
 Снимка 491435
Източник:

По това време, 2016 година, тъгите на Даске из долните дивизии съответстват с тези на именития отбор Льо Ман. Поради финансовите си проблеми съставът е пратен непосредствено от Лига 2 при дилетантите и търси бързо пътя назад към елитните равнища на футбола в страната. За тази цел им е нужен и Даске, който след това се трансформира в един от петимата играчи на Льо Ман, били част от трите поредни промоции на " жълто-червените ", върнали ги във втория ешелон на страната.
 Холмар може да напусне Левски без трансферна сума
Холмар може да напусне Левски без трансферна сума

Очаква се детайлности по тематиката да има идната седмица

Макар и неизменима част от отбора, Даске е титуляр единствено в трета дивизия през 2018/19. В Лига 2 той отстъпва на съперниците си и се появява единствено в 10 мача, в които си изкарва и два жълти картона. Паралелно с това поддържа форма и с втория отбор на Льо Ман, където преди COVID-19 играе в четири от срещите. Световната пандемия и изпадането на клуба в Националната лига пък форсираха и неговата последваща крачка в професионалната му кариера - прекосяване в Левски.
 Снимка 491436
Източник:

Футболни качества

Тома Даске е висок 178 сантиметра, което не е оптималният растеж за централен бранител. Опитва се да компенсира тази своя липса с положително заставане и позволена експанзия в наказателното поле. Склонен е обаче на леки картони, като в тази дисциплинираност сигурно ще се конкурира с Янис Каргас. Притежава относително добра отскокливост, която е негов правилен съдружник в битката му за висока топка. Може да поработи много върху своята техника, надзор над коженото кълбо и реакции.
 Снимка 491199
Източник:

Даске ще свърши работа на Георги Тодоров заради обстоятелството, че умее да играе еднообразно добре, като десен и ляв централен бранител. Има мачове и в ролята на отбранителен халф, позициониран оптимално покрай отбранителното каре. По-силният му крайник е десният.

С кариерата на Тома се занимава мениджърската организация United Sports Consultancy, като част от нея най-вече са турски и нидерландски футболисти. Според " Transfermarkt " пазарната цена на новия левскар е 325 000 евро.
 Илия Юруков: Левски е най-големият клуб в България и ще се оправи, рано или късно
Илия Юруков: Левски е най-големият клуб в България и ще се оправи, рано или късно

Младокът даде забавно изявление

Личен живот

Престоят на Даске в Льо Ман и Троа му оказва помощ да срещне любовта. Има дългогодишна връзка с французойката Манон, с която даже са сгодени. Горди притежатели са на кучето Майла, което постоянно пътува с тях по време на екскурзиите им.
 Снимка 491437
Източник:

Със сигурност прехвърлянето в Левски е връх в досегашната кариера на французина. Даске сигурно знае какво е да се бориш за разцвет, с оглед дългите сезони из долните дивизии на Франция. Бранителят е подготвен се потвърди на най-високо равнище с вярата, че футболният му разцвет ще съвпадне с по този начин упования напредък и на столичния гранд.
 НКП на Левски с позиция: Охраната -
НКП на Левски с позиция: Охраната - " главният " проблем!

Вижте какво споделят почитателите
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР