Лятната пауза във Формула 1 е обичайно време за раздвижване

...
Лятната пауза във Формула 1 е обичайно време за раздвижване
Коментари Харесай

Алонсо и неговите съотборници

Лятната пауза във Формула 1 е всекидневно време за оживление на пазара на водачи, а тази година най-големите въпросителни стоят пред Ред Бул и Макларън. Докато тимът на енергийната напитка има спокойствието да избира всред редица претенденти, отборът от Уокинг е в много нежелано състояние. При продължаваща от години рецесия и съществена метаморфоза, Макларън нямат изясненост кой ще кара за тях през 2019. Фернандо Алонсо още бави решението за своето бъдеще, а пък Стофъл Вандоорн не се показва на предстоящото равнище.

" Не бих споделил, че сме разочаровани от Стофъл. Просто ни се желае да го забележим да побеждава съотборника си по-често " сподели шефът на тима Зак Браун. Той добави, че Вандоорн не съумява постоянно да реализира тази задача, само че и колата, с която разполага, непрекъснато го предава.

Brown: I wouldn't say we're disappointed by Stoffel... https://t.co/vO0E4OxOnD #F1 #F12018 pic.twitter.com/kPbINB8A0O
— Grand Prix 247 (@grandprix247) 10 август 2018 година
Дали, обаче, е по силите на белгиеца да бъде на равнището на двукратния международен първенец? Самият Фернандо съобщи, че Стофъл няма от какво да се тормози, тъй като към този момент е потвърдил гения си. " Трудно е да бъда обичай! " пошегува се Алонсо. " Ако извършите съпоставяне с предходните ми съотборници, ще видите, че е имало мнозина, които са се представяли по-слабо от него ".

Подобно съпоставяне е мъчно да се направи, защото е цялостно с хиляди условности – Алонсо е във Формула 1 към този момент 17 сезона, през които са се променяли разпоредбите, точкуването, самите болиди и т. н. Все отново всичко опира до крайните числа, тъй че събрахме в една таблица резултатите на испанеца и неговите съотборници през годините:



Като цяло е видно, че Алонсо постоянно надделява съотборниците си (в множеството случаи с много), като има единствено 2 изключения: 2007 година, когато Хамилтън има равни точки с Фернандо, само че приключва втори в шампионата пред него; другият случай е през 2015, когато Бътън има по-добри резултати от Алонсо, само че на идната година испанецът е сензитивно по-силен.

Къде се класира Вандоорн? Ако изчисляваме съотношението на силите в проценти и в случай че гледаме единствено 2017, то Стофъл в действителност се оказва един от най-коравите… Но в случай че прибавим и 2018, тогава белгиецът попада в общата маса победени от Алонсо. Разбира се, всичко това е прекомерно условно, само че в последна сметка можем да заключим, че думите на Фернандо към сегашния му съотборник са по-скоро в дух на окуражаване, в сравнение с справедлива оценка.
Снимка: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР