Лутането при вземането на решения от страна на здравното и

...
Лутането при вземането на решения от страна на здравното и
Коментари Харесай

Недоволство от системата за връщане на децата в училище

Лутането при вземането на решения от страна на здравното и на просветителното министерство си проличава и без човек да е осведомен с тематиката, по която се произнасят. Докато по въпроса със наложителното носене на маски по време на образователен час нямаше кураж за общо решение и всяко образователно заведение трябваше да взема решение единствено за себе си, то в този момент казусът е различен – графикът за връщане на класовете в присъствено образование, който е идентичен за всяко учебно заведение и към този момент си завоюва недоволството на доста родители и организации. 

Първи в класните стаи за втория образователен период ще се върнат 7, 8 и 12 клас. Присъствените им занятия ще бъдат възобновени в границите на две седмици, а след тях за същия интервал от време ще се върнат в учебно заведение други три класа – 5, 10 и 11 клас. Последните в класните стаи ще влязат 6 и 9 клас, чийто ред ще пристигна чак през март, а до тогава ще бъдат пред екраните за отдалечено образование.

Причината 6 и 9 клас да бъдат оставени най-после, е, че при тях образователната година може да се дефинира като най-спокойна и лишена от напрежението на матурите, външното оценяване, кандидатстването

Предложението за самостоятелност при взимане на решенията за връщане в учебно заведение от страна на шефовете не бе приета, макар бе подкрепено от специалистите.

Възможността за реализирането й обаче зависи от решение на министъра на опазването на здравето, а не на МОН или на Отрасловия съвет.

Директорите на учебни заведения в по-големия си % също упорстват за свобода при установяване връщането на учениците в учебно заведение и възможното им редуване по класове. Появи се и публично искане на Националната мрежа за децата (НМД), подкрепено от други организации.

Те упорстват да се даде локална автономност на учебните заведения да преценяват какъв брой и кои класове да върнат в присъствено образование по едно и също време, като се намерения за по-рано връщане на учениците в 6-и и 9-и клас, поради непропорционално дългия период, в който те учат дистанционно, по отношение на другите възпитаници.

Според мнението това се случва заради липса на по-строги ограничаващи ограничения за възрастните и е " висока цена за преодоляване на вируса, която в нашето общество заплатиха децата и уязвимите групи ". 

Присъствената форма на образование без подозрение е най-хубавата за децата и младежите и би трябвало да бъде избирана и защитавана предпочитано при всяка опция, като тежестта на рестриктивните мерки се поема от останалата част от обществото, считат от НМД.

Тъй като моментното положение на заболеваемостта и разпространяването на Covid-19 в България разрешава разхлабване на ограниченията, неправителствените организации са на мнение, че поради прекомерно другата конструкция на учебните заведения в страната, следва да се даде местна автономност на учебните заведения да преценяват какъв брой и кои класове да върнат в присъствено образование по едно и също време.

" В преобладаваща част от учебните заведения в България, особено в тези в селските региони и дребните градове, випуските се състоят от една или две паралелки, като доста учебни заведения, включително професионални гимназии, не надвишават 100 възпитаници, разпределени в маломерни паралелки. Средният брой на децата в една паралелка съгласно данни Национален статистически институт е 21 деца.

В същото време, заради спецификите на демографията отвън огромните градове, постоянно учебните заведения разполагат с задоволително огромна материална база и сграден фонд на фона на дребен брой възпитаници и   това им разрешава по-добра организация и изолираност на другите групи една от друга, за разлика от учебните заведения в огромните градове, където паралелките са огромни и употребяват всички пространства, даже и на две смени ", пишат от НМД.

Всички тези условия съгласно тях разрешават връщането на повече паралелки по едно и също време, при неотменимо изискване за съблюдаване на всички противоепидемични ограничения и строга организация да не се смесват потоците и изолираност на випуските един от различен, както и опазване на здравето на преподавателите.

За родителите, които имат терзания за здравето на фамилиите и децата си, остава отворена опцията да изберат отдалечено обучение за своите деца във всеки един миг, напомнят от мрежата.

 
От " Напред, науката е слънце! " до " Не имам вяра на имунизациите "
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР