Луси Харис приема решението на Великобритания да напусне Европейския съюз

...
Луси Харис приема решението на Великобритания да напусне Европейския съюз
Коментари Харесай

Разделението във Великобритания спъва Брекзит

Луси Харис приема решението на Англия да напусне Европейския съюз като сбъдната фантазия. За Ник Хопкинсън то е призрачен сън. Тези двама британци - последовател на излизането и последовател на оставането - въплъщават голямата поляризация в Обединеното кралство, което единствено доскоро повече от година направи крачка в незнайното, откакто гласоподавателите гласоподаваха с 52 против 48 % страната им да напусне Европейски Съюз.

Какво тъкмо ще съставлява излизането от съюза за двамата е също толкоз огромна незнайна, колкото и за останалата част от хората в кралството, а по кое време ще стане факт то - също. След шокиращия резултат от референдума стартира работата по договаряне на изискванията за раздялата с Европейски Съюз. Но с времето диалозите забуксуваха, защото мащабите и сложността на предизвикването, което съставлява тази задача, започнаха да стават все по-ясни.

Харис, която е създател на про-Брекзит организацията " Лондончани за излизане от Европейски Съюз ", показва вяра, а не увереност, че Англия в действителност ще скъса връзките. " Ако не реализираме финален резултат, то тогава нищо не е ясно ", сподели тя. " Играта към момента няма да е завършила. "

Тя не е единственият брекзитър, както назовават подкрепящите излизането от Европейски Съюз, който показва безпокойствие. Изборите предишния месец подрязаха крилата на английските консерватори, а в следствие тези, които желаят оставане в съюза, започнаха да добиват убеденост.

" След парламентарните избори съм по-голям оптимист, че най-малко ще има меко излизане от Европейски Съюз, а за какво не и че ще можем въобще да спрем процеса на овакантяване на съюза ", съобщи Хопкинсън, ръководител на проевропейската организация " Лондон за Европа ". " Очевидно държавното управление се пробва да покаже храброст. Но мисля, че в последна сметка неустойчивият му курс към излизане от Европейски Съюз ще рухне. "

Много хора и от двете страни на разграничителната линия са мислели, че до момента картината щеше да се е избистрила. Но пътят към излизането от Европейски Съюз не е елементарен.

Първо английското държавно управление загуби разногласието във Върховния съд за това дали е належащо позволение от Народното събрание, преди напускането да стартира. След като и депутатите дадоха поддръжката си, държавното управление на Тереза Мей публично стартира процеса. Тя откри договаряния, които ще продължат две години, а паралелно с това потегли и процедура за бързата анулация - до март 2019 година - на законодателството и разпоредбите на Европейски Съюз, работили на територията на Англия четири десетилетия.

След това Мей свика предварителни избори в опит да си обезпечи опция да води договарянията от по-силни позиции. Вместо това обаче гласоподавателите лишиха нейната Консервативна партия от парламентарно болшинство, което беше сериозен удар за престижа на премиера - както и за възможностите ѝ да удържи единството в партията, която е разграничена на про- и антиевропейско крило.Откакто минаха изборите на 8 юни,

министрите от държавното управление са във война един с различен,

предоставяйки на медиите поредност истории с анонимни източници, в които взаимно се компрометират. Една от основните цели беше финансовият министър Филип Хамънд, най-важната фигура измежду министрите, която поддържа разновидността за " мек Брекзит ".

В резултат английското държавно управление е поляризирано, а Европейски Съюз от ден на ден стартира да губи самообладание. Съюзът дефинира показаните до момента от Лондон оферти като неразбираемо дефинирани и незадоволителни. Първият кръг по-значими договаряния в Брюксел предходната седмица приключи без пробив, откакто основният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние съобщи, че Лондон би трябвало да обясни позициите си във значими области.

По думите му към момента остават " фундаменталните " разлики по един от най-значимите въпроси - статута на наброяващите 3 милиона жители на Европейски Съюз във Англия и на наброяващите милион жители на Обединеното кралство, живеещи в други европейски страни. Европейският парламент на собствен ред окачестви като незадоволително и обременително предлагането на Англия жителите на Европейски Съюз, живеещи на нейна територия, да получат право на непрекъснато престояване.

Задава се спор и за сметката, която Лондон би трябвало да заплати, с цел да извърши към този момент поетите си задължения като член на съюза. Наскоро английският министър на външните работи Борис Джонсън сподели, че Европейски Съюз не е познал, в случай че си мисли, че Англия ще се съгласи с определянето на прекомерно огромна сума за излизането. " Кой какво е познал, не знам.

Знам единствено, че часовникът тиктака ", отговори Барние.

Европейски Съюз упорства, че не може да има никакви договаряния за бъдещо двустранно комерсиално съглашение, до момента в който не бъде реализиран " значителен прогрес " по въпросите за правата на жителите, сметката за излизането и статута на ирландската граница.

" От референдума до момента не наподобява да сме постигнали кой знае какъв прогрес ", сподели Тим Бейл, учител по политология в Лондонския университет " Куин Мери ". " Не съм сигурен дали въобще някой знае по какъв начин ще се развият нещата. Не съм сигурен и дали държавното управление си е подредило преговорните цели. Не съм сигурен също дали Европейски Съюз въобще е наясно какви са те (преговорните цели на Великобритания). Мисля, че ще бъде извънредно мъчно да осъществим този двегодишен краен период и ще отпаднем безславно от конкуренцията. "

Възможността да се излезе от Европейски Съюз, а с това и от свободния му обединен пазар на артикули и услуги и да се влезе в света на митата и комерсиалните бариери кара английската стопанска система да потреперва. През последната година лирата поевтиня с повече от 10% по отношение на $, стопанският напредък се забави, а продуктивността стартира да понижава.

Конфедерацията на английските индустриалци, работодателска организация, съобщи, че несигурността поражда опасност за работните места. Според нея с цел да бъде всичко по-безболезнено, Англия би трябвало да остане в единния пазар и митническия съюз на Европейски Съюз, въпреки и за временен интервал, щом излизането стане факт.

 Разделението във Англия спъва Брекзит
© Neil Hall, Reuters

Това предложение среща поддръжка измежду доста от народните представители както от Консервативната по този начин и от Лейбъристката партия, само че може да стане и причина подкрепящото излизането от съюза крило на консерваторите да стовари гнева си върху така и така отслабеното държавно управление на Мей. Сред вероятните развръзки, до които би могло да се стигне следователно, е да вземем за пример в партията да избухне състезание за водачеството, а даже и предварителни избори - което би означавало още отсрочвания и безпорядък.

В това време не се следят особени признаци страната да е възприела апелите на Мей да се сплоти. Вълната от закононарушения от ненавист против хора от континента и други страни понижа, само че из цялото Обединено кралство тематиката за излизането от Европейски Съюз скара фамилии и обтегна другарства.

" Създадоха се несъгласия, които просто допреди това не съществуваха ", сподели Хопкинсън и окачестви като " призрачен сън " силите, които решението за излизане от съюза е отприщило. По тази тематика той и Харис са на едно мнение. Харис основала " Лондончани за излизане от Европейски Съюз " като предприемчив комитет в поддръжка на излизането от съюза, откакто стигнала до извода, че мнението ѝ не съответствува с това на доста от връстниците ѝ над 20 години. " Омръзна ми да ме назовават ксенофоб ", сподели тя. " Започваш някакъв диалог и след това нещата доста бързо получават противен нюанс. "

Тя показва мощна убеденост, че Англия ще бъде по-добре отвън Европейски Съюз. Но направи и следната прогноза: " Очаква ни сложен път, и двата лагера ". /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Преговорите за Брекзит (31)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР