Лунното шоу се бележи от две суперлуни през август тази

...
Лунното шоу се бележи от две суперлуни през август тази
Коментари Харесай

Две суперлуни през август! Очакваме най- голямата в края на август

Лунното шоу се бележи от две суперлуни през август тази година. Пълната есетрова луна доближава своя пик във вторник, през 1 август 2023 година, а по-късно ни чака цялостна Синя луна в ден сряда, на 30 август 2023 година И това ще бъде най-близката супер луна за годината!
Прочетете още
Тази година има четири поредни суперлуни, суперлуната на 1 август е втората суперлуна от тази необикновена поредност. „ Суперлуна “ е запаметяващ се термин за това, което астрономите назовават ​​„ перигейско пълнолуние “, това е, когато пълнолунието се случва в (или доста близо) точното време, и когато Луната е най-близо до нас в своята орбита.

Една суперлуна надвишава размера на диска на Луна със междинен размер с до 8% и яркостта на пълнолуние със междинен размер с към 16%. Може да не се усети разликата в размера, само че суперлуната ще наподобява още по-ярка в небето.

По-късно през месец август ще се появи второ пълнолуние, Синя луна. Терминът Синя Луна се употребява най-често, когато имаме две цялостни Луни в един месец.

Суперлуната на 30-31 август ще бъде най-близката, най-голямата и най-ярката цялостна суперлуна за 2023 година Тя е извънредно близо на лунни благи от Земята (357 343.57 км.). Следващият път ще имаме цялостно суперлуние на 5 ноември 2025 година, когато Луната ще се намира на 356 979.86 километра от Земята.

Имената на цялостната луна - есетрова луна, идват от редица места, в това число индиански, колониални американски и европейски източници. Традиционно всяко име на цялостна луна се ползва към целия лунен месец, в който се е случило, а освен към самата цялостна луна.

Пълната луна през август обичайно се назовава Луната на есетровите риби, защото гигантската есетра от Големите езера и езерото Шамплейн се хваща най-лесно през това време от лятото.

В Китай Пълната луна на есетровите риби е известна като Луната на гладните призраци. Пълнолунието през август съответствува с Фестивала на гладните духове, когато портите на пъкъла се отварят и гладните мъртви още веднъж се разхождат измежду живите (според античните легенди). Китайците подготвят блага от храна и пари, с цел да задоволят глада на призраците, да ги създадат щастливи и да им попречат да причинят безпорядък измежду човечеството. 

В Малайзия и Сингапур китайските общности построяват музикални подиуми и провеждат представления, като се грижат постоянно да оставят първите редове празни за почетните посетители - гладните призраци. При пълнолуние хората палят водни фенери във формата на лотос и ги пускат по езера, реки и басейни, с цел да обезпечат светлина на изгубените души, с цел да намерят пътя си безвредно назад в отвъдното.

 

Лунен фолклор и суеверия:

 

- Дрехите, изпрани за първи път в пълнолуние, няма да устоят дълго.

- Ако зърнете новолунието над дясното си рамо, ще имате шанс.

- За да съумеете в даден план, започнете го по време на новолуние.

- Бебетата, родени ден след пълнолуние, се радват на триумф и устойчивост.

 

Бъдете здрави!

Подбрал и изготвил за всички читатели на Trafficnews.bg от езотеричния и астрологичен анализатор Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР