Луна 10 е космически апарат, изстрелян от СССР по програмата

...
Луна 10 е космически апарат, изстрелян от СССР по програмата
Коментари Харесай

31 март 1966 г. - Изстрелян е съветският Луна 10: първият апарат, влязъл в орбита около Луната

Луна 10 е галактически уред, изстрелян от Съюз на съветските социалистически републики по програмата Луна за проучване на Луната. Апаратът е интензивен към Луната след извеждане в околоземна орбита на 31 март 1966 година Осъществено е влизане в окололунна орбита на 4 април, което съставлява първата сполучлива орбита на небесно тяло.

Оборудването включва гама-спектрометър за сили от 0,3 до 3 MeV, триосен магнетометър, пизоелектричен микрометеоритен детектор, принадлежности за проучване на слънчевата плазма и инфрачервен и радиационен детектор. Изследвано е гравитационното поле на Луната. Апаратът изпраща като аудиосигнал Интернационала по случай 23-тият конгрес на Комунистическа партия на Съветския съюз. Апаратът се зарежда от акумулатори, като действа в продължение на 460 лунни обиколки и 219 радиосесии, преди контактът да бъде загубен на 30 май 1966 година

По време на пътуването към Луната на 1 април е осъществена промяна на курса. В 18:44 ст. вр. на 4 април апаратът влиза в орбита към Луната, като става първият неестествен сателит на друго небесно тяло. От главната структура, намираща се на 350 x 1000 км с инклинация 71,9° орбита, се отделя 245 килограмов инструментален отсек. На борда се намира комплект от осцилатори, настроени за възпроизвеждане на мелодията на Интернационала. По време на подготовка на 3 април е открито че липсва един звук от мелодията, и е взето скрито решение по време на конгреса да бъде просвирен запис.
Проведени са изследвания от лунна орбита, включващи проучване на лунното магнитно поле ирадиационни пояси, както и състава на лунните скали и микрометеоритната интензивност и радиацията в окололунното пространство. Важно изобретение е съществуването на области с висока компактност под басейните на лунните морета. Контактът с апарата е загубен на 30 май 1966 година

 

Obekti.bg

Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финсова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР