Лукойл с неговата роля на пазара има оръжие как да

...
Лукойл с неговата роля на пазара има оръжие как да
Коментари Харесай

Енергийният експерт проф. Георги Касчиев: Не е моментът за прекратяване на дерогацията

" Лукойл " с неговата роля на пазара има оръжие по какъв начин да влияе. Това е в отговор на последните промени при нас. Може да има повишение на цените, дефицит на горива, до момента в който се направи логистиката от кое място ще внасяме горива. Може да стане в процеса на налагане на тази нова технология пожар, повреда ", разяснява енергийният експерт проф. Георги Касчиев в студиото на на  " Денят ON AIR ".

Той допусна, че финансовият министър има информация от кое място ще се доставяме с горива, щом е спокоен, че рецесия няма да има. Според проф. Касчиев в този момент не е подобаващият миг за преустановяване на дерогацията за съветския нефт. 

" Ако има дефицит, суматоха, ще се отрази на цените на горивата по колонките, по мнението на доста специалисти е допустима цена над 4 лева При рафинерията е разграден двор, не се управлява какви кораби влизат, излизат, с какво. НАП и " Митници " нямат надзор и хората се възползват и вадят огромни облаги ", сподели още гостът.

 

Пред Bulgaria ON AIR той дефинира обезщетенията от 73 ст. за литър гориво, за които се приказва, като фантазия.

Енергийният специалист разяснява и бъдещето на АЕЦ " Козлодуй ". Той посочи като най-перспективни реакторите за отопление на жилищни региони.  

" При тях сигурността е на доста висока степен. В Китай към този момент се употребява подобен реактор, има и в Европа доста планове. В Съединени американски щати подобен план пропадна, не е доходоносен, не се оправдаха упованията, че ще бъдат евтини тези модули ", посочи проф. Георги Касчиев.

Срокът на деяние на 5 и 6 блок на АЕЦ " Козлодуй " са 2047-2051 г. Експертът посочи, че той е конвенционален, може да бъде по-кратък или по-дълъг. Все още няма опция за всички съветски съставни елементи, които може да се наложи да бъдат заменени:  " Корпусът на реактора не може да се размени. Кабели, помпи, трансформатори - могат да бъдат сменени. Но има неща, които към момента единствено от Русия можем да получаваме. "

Гостът е уверен, че обещаното на Украйна съоръжение от АЕЦ " Белене " може и да не стигне до Киев. А някои обещани съставни елементи - ги няма.

" Главна циркулационна помпа даже не е доставена. Приказките по какъв начин сме имали всичко належащо да изградим 2 блока са лъжа от тогавашните ръководещи. Били са включени в контракта, не са били създадени и доставени, само че не сме ги платили ", съобщи енергийният специалист.

Във връзка с контракта с американската " Уестингхаус " за доставка на гориво, проф. Касчиев не изключва да " пием една студена вода ".

" Предстои да забележим дали горивото ще бъде лицензирано. Ако не бъде, ще стои в склада, ще пием една студена вода, ще плащаме за 10 година на " Уестингхаус ", защото вместо да се направи търг, купуваме от " Уестингхаус " с цена 1/3 по-скъпо от съветското гориво ", приключи гостът.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР