Лукойл Нефтохим няма да може да изнася горива според приетия

...
Лукойл Нефтохим няма да може да изнася горива според приетия
Коментари Харесай

Депутати спират Лукойл да изнася горива

" Лукойл Нефтохим " няма да може да изнася горива съгласно признатия на първо четене закон от енергийната комисия, импортиран от Движение за права и свободи.

Депутатите от енергийната комисия стопират " Лукойл " да изнася горива. В сряда те разискаха законопроекта на Движение за права и свободи, с който се предлага износът да се забрани, и го поддържаха на първо четене, написа " 24 часа ".

По време на дебатите вицепремиерът Христо Алексиев и министърът на стопанската система Никола Стоянов обявиха, че в случай че рафинерията в Бургас не може да изнася, ще би трябвало да спре работа. Причината - при преработката на петрол се получавали и артикули, които не се използват у нас и отиват за други страни. Ако това се спре, складовете на " Лукойн Нефтохим " щели да се изпълнят и заводът нямало да може да работи поради софтуерни аргументи.

От финансовото министерство пък показаха, че признатият от Европейски Съюз правилник за ембарго на съветския петрол не не разрешава на България да изнася горива. След преработката на нефта в бургаския цех горивата се смятали с генезис България и нямало проблем да бъдат изнесени.

Тезата, че рафинерията в Бургас ще спре, бе застъпена и от Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия, който разгласи, че партията му няма да поддържа импортирания законопроект.

Рамадан Аталай обаче ги репликира, че с импортирания закон Движение за права и свободи няма желание за стопира работата на рафинерията, а задачата е да се съблюдават разпоредбите. И уточни, че България е получила дерогация за съветския петрол, с цел да може да обезпечи горива за вътрешния пазар, а не с тях да се търгува на открито.

Ивайло Мирчев също съобщи, че няма риск " Лукойл Нефтохим " да спре. Дори от Демократична България щели да внесят законови текстове, които да разрешат на страната да поеме действен надзор над рафинерията като обект от националта сигурност, с цел да може да се подсигурява нейната работа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР