Лукойл Нефтохим Бургас АД се подготвя за преминаването към преработка

...
Лукойл Нефтохим Бургас АД се подготвя за преминаването към преработка
Коментари Харесай

„Лукойл Нефтохим“ минава на неруски нефт от 2025 г.

" Лукойл Нефтохим Бургас " АД се приготвя за прекосяването към преправка на неруски петрол от 2025 година. Като главно предизвикателство от сдружението регистрират логистичните ограничавания – прекосяването на огромни танкери през проливите Босфор и Дарданели, неведнъж увеличените периоди за доставка и рисковете от закъснение на доставките заради метеорологични или други аргументи. Това излиза наяве от разискване, провело се през днешния ден в Обществения съвет за партньорство на " Лукойл Нефтохим Бургас ", за което съобщи Българска телеграфна агенция по информация от сдружението.

Припомняме, че на 7 декември шефът на Агенция " Митници " Павел Геренски сподели в Народното събрание, че през 2021 година рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас " е работила с 50% неруски нефт, само че към днешна дата преработва с малко над 88% съветски нефт.

От " Лукойл Нефтохим Бургас " намират за добра концепцията за възобновление на плана " Бургас-Александруполис ", само че с подаване на суровина от Гърция към България - в подобаващ вид, който да бъде осъществен от страната или от държавно-частно партньорство. Такова решение би асъдействало за възстановяване на логистиката посредством отбягване на проблематичните проливи, регистрират от компанията. Отбелязват също, че е належащо и създаване на резервоарен парк с потенциал от най-малко 1 млн. тона за разбъркване на разнообразни сортове петрол в микс с непрекъснато качество и обезпечаване на нужните " буферни " ресурси при положение на закъснение на доставките.

Свързването на Егейско с Черно море с нефтопровод в комбиниране с построяването на задоволително огромна резервоарна база ще спомогне за диверсификация на доставките на петрол за черноморските страни и спомагателна енергийна самостоятелност. Този план може да се трансформира в нефтен хъб " Черно море ", който ще увеличи ролята на България в енергийната сигурност на района, считат в " Лукойл Нефтохим Бургас ".

Над 7 млн. тона нефтена суровина е преработила бургаската рафинерия през тази година. Произведени са 1.7 млн. тона високооктанов авто бензин, 3.1 млн. тона дизелово гориво и 1.8 млн. тона други горива, специфични артикули и полимери. За съпоставяне през предходната година, поради пандемията, преработката на нефтени първични материали е била 4.2 млн. тона. Данните заключи по време на разискването Илшат Шарафутдинов, ръководител на УС на " Лукойл Нефтохим Бургас " АД.

След инвестиция от 3 милиарда $ в софтуерна рационализация и повишение на екологичната и енергийната успеваемост на рафинерията е реализирана дълбочина на преработката до над 96 на 100 и показател на Нелсън от 13, който е един от най-високите в света.

От изнесената информация излиза наяве, че през идната година сдружението ще продължи да работи по модернизацията на съществени софтуерни и инфраструктурни планове. През актуалната година е приключена реконструкцията на апаратура " Каталитичен крекинг " с бюджет от 61.2 млн. щатски $. Рафинерията модернизира и пристанищен терминал " Росенец ". Очакваните вложения за интервала 2019-2026 година са в размер на 130 млн. $.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЛукойл Нефтохим Бургас гориво Русия Бургас рафинерия Бургас-Александруполис Росенец ПоследниНай-четениЕнергетика 68 „ Лукойл Нефтохим “ минава на неруски петрол от 2025 година Индустрии 124 Как Унгария става меката на новото автопроизводство Компании 92 d:istinkt показа изчерпателен разбор на агенционния си бизнес Инфраструктура 512 „ Магистрална беднотия “: Трасето на „ Струма “ през Кресна (може би) ще се промени Компании 10626 Skoda обмисля евакуиране от най-големия авто пазар в света Личности 6386 Планинарят, който трансформира спестяванията си в бизнес за милиони Пазар на труда 6296 Търсенето на труд нараства, само че работната мощ е мощно лимитирана Личности 4358 Мъск към този момент не е най-богатият човек в света Всички новиниОще от ЕнергетикаВиж всички„ Булгаргаз “ предлага 40% повишаване на газа Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР