"Луковмарш" може да хвърли срамно петно върху репутацията на България

"Луковмарш" може да хвърли срамно петно върху репутацията на България ...

Правителствен призив: Без "Луковмарш", петно върху репутацията ни е!.


"Луковмарш" може да хвърли срамно петно върху репутацията на България в историческия момент, в който председателства Съвета на ЕС. Това заяви Георг Георгиев, национален координатор за борба с антисемитизма и зам.-външен министър, който призова "маршът на омразата“ да не се проведе.Още по тематаДПС vs. Патриотите: Кой насажда омраза в обществото?9 фев 2018 14:0053Луковмарш – почит на един великан или просто срам?9 фев 2018 10:30411Езикът на омразата в България: Все по-често срещан, все по-опасен...1 фев 2018 19:30127

Тази година факелното шествие в памет на ген. Христо Луков е предвидено за събота. То се провежда ежегодно от 2003 г. насам през февруари и е спорно събитие - според привържениците му е знак на почит към заслужил български военен, убит от комунисти, а според противниците му е неонацистка проява.

Георгиев, който е зам.-външен министър апелира още партиите да не спекулират с темата и да не опитват да използват повода "за съмнителна временна изгода".

По думите му българският народ в годините е показал, че по никакъв начин не би толерирал изместване на етническия модел, граден с векове.

"През 1943 г. България устоява на нацисткия натиск и не предава в концентрационните лагери на смъртта своите братя и сестри евреи. 50 гoдини българският народ успешно устоява и на репресиите, натиска и терора на комунистите", заяви Георгиев.

"Не вярвам, че и днес българският народ би се поддал на подобна провокация, която се опитва да ни върне в едни мрачни времена и да ни накара да почитаме хора, които по една или друга причина са били съпричастни с един от най-мракобесните режими в човешката история", посочи Георг Георгиев.

Той посочи, че в този момент поставя знак на равенство между всички диктатури, които са подлагали на репресия и гонения свободния човешки дух.
 
Автор: Веселина Йорданова

Източник: dnes.bg