Лукът определено е онзи зеленчук, който намира място във вашата

...
Лукът определено е онзи зеленчук, който намира място във вашата
Коментари Харесай

Малцина познават 3-те вида лук и техните особености

Лукът несъмнено е оня зарзават, който намира място във вашата кухня всеки ден и най-много в ястията, които приготвяте.. Освен че е доста апетитна добавка към гозбите, лукът има доста потребни свойства за организма и най-много за подсилване на имунитета. Абстрахирайки се от аромата, който носи, потреблението му в действителност може да ускори имунната ви система, написа actualno.com.

Данни за развъждането на лука се намират още преди 5000 години. Хората в Древен Египет са считали, че той е ключът към безконечния живот. Те даже поставяли лук в гробниците на мъртвите, с цел да могат те да имат живот след гибелта.

На пазара можете да намерите разнообразни типове лук – жълт, бял и червен. Обикновено не ги разграничаваме и сграбчваме този, който най-вече ни харесва на усет или този, чиято цена ни устройва и сме привикнали да готвим с него. За да изберете първокласен и свеж артикул, би трябвало да обърнете внимание той да не мирише на гнило или сурово, да има твърда луковица, не омекнала. Лукът се съхранява на закрито и студено място. Ако покълне, значи не го съхранявате вярно. Всеки тип лук има своите особености.

Бял лук – той е по-сладък, няма толкоз настойчив усет. Много добре се комбинира в салати с други зеленчуци като краставици, броколи, домати и чушки. Именно от бял лук се прави прословутата лучена чорба - известна рецепта, идваща от френската кухня. Лукът придава несравним мирис и усет на ястието. Той е обект на вредители и има по-малък период на валидност. Добре е да го употребявате откакто го купите, да не го съхранявате за повече дни.

Червен лук – може да го срещнете и под името виолетов лук. Има характерен, непоказен усет. Майсторите-готвачи не предлагат да го подлагате на термична обработка, тъй като по този метод губил потребните си свойства, усет и мирис. Обикновено се поставя в салати, най-типичен образец е гръцката салата. Разбира се, с него могат да се подготвят и съществени ястия.

Жълт лук – той е най-универсален и подобаващ за всяко ядене. Основно се употребява при печене на месо и зеленчуци, за яхнии, супи и бульони. Има по-мек усет. Ако смятате да го включите в свежа салата, е добре преди този момент да го мариновате във вода и оцет, тъй като има много мощен и кондензиран усет и мирис.

След като се запознахте по-подробно с типовете лук, може да изберете кой да засадите във вашата градина, в случай че имате такава, или кой да изберете идващия път, щом отидете на пазар. Ако пък не можете да решите, вземете си от всички. Лукът в кухнята в никакъв случай не е непотребен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР