Луис Рубиалес: Целувката на Хермосо „показва защо жените не съобщават за злоупотреба“

...
Беше бурна седмица за женския футбол, тъй като се занимава
Коментари Харесай

Беше бурна седмица за женския футбол, тъй като се занимава с последиците от Луис Рубиалес целувайки испанската национална звезда Джени Ермосо по устните на финала на Световната купа за жени.

Спорът около действията на испанския футболен президент, излъчен и видян от милиони, се разпространи далеч отвъд Испания и спорта и удари струна сред жените около свят.

Върховният наказателен съд на Испания в понеделник започна предварително разследване дали действията му представляват престъпление сексуално посегателство.

Rubiales категорично отрече каквото и да е нарушение. Той многократно е заявявал, че целувката е по взаимно съгласие и че е жертва на "социално убийство".

Hermoso заяви, че не е имало съгласие. Испанската футболна федерация обаче по-късно оспори нейното твърдение и заплаши със съд за "лъжи".

Теса Паркър от Women's Aid, благотворителна организация, която подкрепя жени и деца изправена пред злоупотреба, казва, че начинът, по който се е разиграл инцидентът досега, е резонирал с много жени.

"Точно поради тази причина много жени не съобщават за тормоз или злоупотреба“, каза тя, добавяйки, че случилото се ще изглежда на мнозина като „отвъд газлайтинг“.

"От нас се иска да игнорираме това, което можете да видите на филма, и да отхвърлим жена, когато тя каже, че не се е съгласила. Това е възмутителна ситуация ."

Gaslighting е форма на емоционална манипулация, при която на жертвата умишлено се дава невярна информация, която я кара да се съмнява в своята версия на събитията.

Какво е газлайтинг?

"Това, което виждаме тук, е мощни мъже, които затварят редици, за да се защитят един друг с умишлена и продължителна кампания на газово осветление и обвиняване на жертвите международен мащаб", твърди Лора Бейтс, основателят на Everyday Sexism Project.

За много хора наличието на видеозаписи оставя малко място за съмнение относно случилото се .

"Иронията е, че на жените толкова често се казва, че едно обвинение е безсмислено без доказателства", казва г-жа Бейтс.

"Но това, което можем да видим от този случай е, че дори когато доказателствата са железни, на жената така или иначе не се вярва, така че наистина не можем да спечелим.

"Това се случи на международна сцена, стана свидетели на милиони... и въпреки това и Рубиалес, и цялата футболна институция й казаха, че не е права."

Тя казва, че съобщението, изпратено до Hermoso и целия свят, е „ужасяващо“.

„Няма значение кой си или какво постигаш, дори и на върха на кариерата си, дори и с всички доказателства и свидетели: ние пак ще те смажем, ако посмееш да се изправиш срещу могъщ човек.“

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР