Луис Инасио Лула да Силва спечели президентските избори в Бразилия

...
Луис Инасио Лула да Силва спечели президентските избори в Бразилия
Коментари Харесай

Луиз Инасио Лула да Силва е новият президент на Бразилия

Луис Инасио Лула да Силва завоюва президентските избори в Бразилия в трагично завръщане на левия политик, който лежa в затворническа килия единствено преди три години по обвинявания в корупция, оповестява Bloomberg .

Той победи настоящия президент Жаир Болсонаро с 50,9% против 49,1% от гласовете на балотажа в неделя, съгласно формалните данни. Това алармира за смяна в посоката за най-голямата стопанска система в Латинска Америка след разгорещена акция, която сподели изключителна поляризация измежду електората, и бележи първия път, когато настоящ президент в Бразилия губи кандидатура за преизбиране.

Както следва от данните, обновени в действително време на уеб страницата на Върховния изборен съд (който действа като ЦИК), съвсем 60 милиона души (50,37%) са дали своят вот за водача на Работническата партия, до момента в който съвсем 57,9 милиона са подкрепили неговия реакционер противник (49,13%). Докато не бяха обработени две трети от протоколите, Болсонаро беше отпред, само че Лула да Силва понижи разликата основно с помощта на гласовете, подадени за него в североизточните щати, които обичайно поддържат социалистите.

Избирателната интензивност беше под 80%, съвсем 32 милиона души не се явиха в изборните секции.

В неделя Бразилия организира втория тур на общите избори, по време на които жителите гласоподаваха за бъдещия президент на страната и губернаторите на 12 щата. Привържениците на Лула да Силва изгубиха борбата в трите съществени щата на страната - Минас Жерайс, Рио де Жанейро и Сао Пауло.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън бързо поздрави Лула, като сподели, че изборите са били " свободни, почтени и заслужаващи доверие “. Китай, най-големият търговски сътрудник на Бразилия, също насочи комплимент към новоизбрания президент в обява в " Туитър “ от локалното си посолство. Председателят на долната камара на Бразилия Артур Лира, съдружник на Болсонаро, написа в обществените медии, че " волята на болшинството не би трябвало да се оспорва “, до момента в който ръководителят на Сената Родриго Пачеко похвали системата за електронно гласоподаване в страната.

Действащият президент обаче към момента не е признал или коментирал резултатите. Лула сподели на поддръжниците си, че не е получил телефонно позвъняване от Болсонаро, а вестник O Globo написа, че той е бил недосегаем даже за най-близките си съдружници.

" Смятам се за възкръснал “, означи Лула в първата си тирада като новоизбран президент в Сао Пауло. " Опитаха се да ме погребат жив. "

Той даде обещание да сплоти още веднъж страната след разграничителната акция, възстановявайки връзките с други държавни институции. Първата му цел, добави той, е " още веднъж да постави завършек на глада “, като в същото време притегли задгранични вложители за реиндустриализация на най-голямата стопанска система в Латинска Америка. Той също по този начин даде обещание " нулево обезлесяване “ на Амазонка.

В центъра на Рио де Жанейро тълпата, която се беше събрала пред общинската камара на града, с цел да гледа резултатите, избухна в тържествуване, когато бяха оповестени окончателните резултати. Облечени в алено последователи на новоизбрания президент изстрелваха ракети от бутилки и хвърляха бира въздухът. Двойки се прегръщаха, други плачеха.

" Бяха четири доста тежки години, изгубих работата си по време на пандемията и виждам, че толкоз доста други се борят да се оправят “, сподели Флавио Нема, на 25 години, преподавател по история без работа. " Няма да е елементарно за Лула, той има конгрес против себе си. “

Изборите разкриха разделянето сред доста малцинство, което поддържа дясната, популистка изразителност на Болсонаро, и най-вече по-бедните гласоподаватели със мемоари за по-добри времена при ръководството на Лула, който ръководеше икономическия скок на фона на взрива на износа на артикули, когато управляваше страната от 2003 до 2010 година, разяснява Bloomberg.

Въпреки триумфа си новоизбраният президент ще се изправи пред разграничена страна и разграничен конгрес, като съдружниците на Болсонаро имат огромно наличие и в двете камари, като се изключи че управляват трите най-гъсто обитаеми щата на страната, Сао Пауло, Минас Жерайс и Рио де Жанейро.

" Предизвикателството пред Лула да ръководи е по-голямо от това да завоюва изборите. Бразилското общество би трябвало да бъде преустроено в своята институционална и фискална основа “, показва Каролина Ботело, политолог от Института за напреднали проучвания към университета в Сао Пауло. " Лула ще би трябвало да възвърне вътрешното и външното доверие на финансовите сътрудници и гражданското общество. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР