Луис Даниъл Армстронг (на английски: Louis Daniel Armstrong), известен и

...
Луис Даниъл Армстронг (на английски: Louis Daniel Armstrong), известен и
Коментари Харесай

Роден е Луис Армстронг

Луис Даниъл Армстронг (на британски: Louis Daniel Armstrong), прочут и с прякора си Сачмо (уста като куфар), е американски джаз музикант. Може би най-известният джаз реализатор на 20 век, той е харизматичен новаторски реализатор, чиито музикални умения и ярка характерност трансформират джаза от районна танцова музика в известна форма на изкуство. Първоначално Армстронг става прочут като тромпетист, само че е също по този начин и един от най-влиятелните джаз артисти и в края на кариерата си е по-известен като вокалист. От 1960 година има звезда на Холивудската алея на славата.
През 1929 година Армстронг записва и необятно разпространява песента „ Когато се усмихваш “. В нея той приканва притиснатите от тежката икономическа рецесия американци да се усмихват. Изпълнението му завършава с тромпетно соло, в което няма импровизации, само че то внушава безапелационно, че в случай че човек вложи изпитание, той ще победи. Любовта и уважението на американците към Армстронг се дължи значително на това негово осъществяване.
Самият Армстронг постоянно твърди, че е роден на 4 юли 1900 година, дата, маркирана в доста биографии. Въпреки че той умира през 1971 година, едвам в средата на 80-те години, когато са документи от кръщаването му, оказва се, че същинска му рождена дата е 4 август 1901 година.
Армстронг е роден в доста оскъдно семейство в Ню Орлиънс, щата Луизиана, като внук на плебеи. Прекарва детството си в беднотия, в бедния квартал на Ъптаун Ню Орлиънс, защото татко му Уилям Армстронг (1881 – 1922) изоставя фамилията, когато Луис е бебе и заживява с друга жена. Майка му, Мери Албърт (1886 – 1942), оставя Луис и неговата по-малка сестра Беатрис Армстронг Колинс (1903 – 1987) на грижите на тяхната баба Жозефин Армстронг, а от време на време и на чичо им Айзък. На петгодишна възраст Луис се връща да живее с майка си и нейните родственици, виждайки татко си само по паради.
Луис Армстронг посещава учебното заведение за момчета „ Фиск Скуул “, където евентуално за пръв път се среща с креолската музика. Той изкарва по малко пари като продавач на вестници и търсейки изхвърлена храна, която продава на заведенията за хранене, само че това не е задоволително и майка му се занимава с проституция. Луис прекарва доста време в кварталните танцови салони, а с цел да печели някакви пари постоянно придвижва въглища в известния с бордеите си квартал Сторивил. На тези места той се среща с разнородна музика, в това число изпълнявана от известни музиканти като Кинг Оливър.
Около 1907 година Армстронг работи и за Карнофски, семейство литовски евреи, които се занимават с транспортиране на боклуци и му дават краткотрайна работа. Знаейки, че живее без татко, те го прибират вкъщи си и се отнасят към него съвсем като към член на фамилията. По-късно той разказва връзките си с тях, отбелязвайки тогавашната си изненада от това, че и те, сходно на негрите, са подложени на отрицателно отношение от останалите бели. До края на живота си той носи медалион с Давидова звезда и твърди, че се е научил от тях „ по какъв начин да живее същински живот и увереност “.
На 11 години Луис Армстронг напуща учебно заведение и се включва в квартет от момчета, които пеят по улиците за пари. Корнетистът Бънк Джонсън твърди, че по това време е научил Армстронг да свири по слух, въпреки че в края на живота си Армстронг приписва заслугата на Кинг Оливър. Въпреки бедното си детство, той се отнася към този интервал от живота си по-скоро като към източник на ентусиазъм: „ Всеки път, когато затворя очи, надувайки този мой тромпет, виждам право в сърцето на положителния остарял Ню Орлиънс... Той ми даде нещо, за което да пребивавам. “.
Армстронг усъвършенства доста свиренето си на корнет в оркестъра на Нюорлиънския дом за цветнокожи бездомници, където е въдворяван неведнъж, за най-продължителен период откакто на Нова година стреля във въздуха с револвера на татко си. Оркестърът се управлява от професор Питър Дейвис, който след известно време прави Армстронг началник на бенда. Орекстърът на Дома свири на разнообразни обществени мероприятия из целия град и тринадесетгодишният Луис стартира да притегля вниманието със своето свирене на корнет. На четиринадесет той е освободен от вкъщи, живее известно време с татко си и новата си мащеха, по-късно с майка си и най-после още веднъж на улицата. Получава първата си работа в танцов салон, където се среща с барабаниста Блек Бени, който се трансформира в негов ментор. Денем той придвижва въглища, а вечер свири на корнет в салона.
Луис Армстронг свири и в честите градски паради на брас бендове, а при всяка опция слуша по-стари реализатори, като Бънк Джонсън, Бъди Пети, Кид Ори и на първо място Кинг Оливър. По-късно свири в брас бендове, работещи на параходите по Мисисипи, в това число в ползващия се с положително име бенд на Фейт Марабъл. По-късно разказва времето, прекарано с Марабъл, като „ следване в университет “, защото то му дава доста по-широк опит в работата с писани аранжименти.
На 19 март 1920 година Луис Армстронг се дами за Дейзи Паркър. Двамата осиновяват тригодишния Кларънс Армстронг, наследник на братовчедка на Луис, която умира малко след раждането му. Кларънс е умствено болен в следствие от контузия в ранна възраст и до края на живота си Луис Армстронг ще се грижи за него.[8] Бракът с Дейзи Паркър не продължава дълго, а малко след развода им тя умира.
През 1919 година замества отпътувалия за Чикаго Кинг Оливър като тромпетист в бенда на Кид Ори, като в това време свири и в Тъксидо Брас Бенд. По това време той към този момент може да чете ноти и стартира да извършва продължителни сола на тромпет, в които се усеща персоналния му жанр, нещо извънредно за тромпетистите по това време. Той основава присъщ саунд и стартира да включва в осъществяванията си също пеене и речитатив.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР