Луиджи ди Майо се оттегли като лидер на Движение Пет

...
Луиджи ди Майо се оттегли като лидер на Движение Пет
Коментари Харесай

Оставката на партиен лидер засили неяснотата около нестабилната коалиция в Италия

Луиджи ди Майо се отдръпна като водач на Движение " Пет звезди ", което взе участие в държавното управление. Решението демонстрира сериозното разделяне в партията и ускорява неяснотата към бъдещето на нестабилната ръководеща коалиция, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Ди Майо заяви, че подава оставка на среща с партийни членове за показване на нова конструкция от районни ръководители. Временно управителният пост поема Вито Крими, а новият водач ще бъде определен на конгрес, който ще се събере през идващите месеци, сподели Ди Майо.

Той съобщи, че счита задачата си за изпълнена и е пристигнало време придвижването да навлезе в нов стадий, с цел да създаде модел за развиване на страната в бъдеще, съобщи ТАСС.

Ди Майо застана отпред на " Пет звезди " през 2017 година, когато неговият създател, комикът Бепе Грило, реши да се отдръпна.

Смята се, че Ди Майо, който пред последната година и половина заемаше основни постове в държавното управление, носи отговорността за неуспеха на партията на последните районни и европейски избори.

На 26 януари в областите Емилия Романя и Южна Калабрия предстоят локални избори. Очаква се, че резултатите им, изключително в Емилия Романя, ще имат значими последствия за ръководещата коалиция. Основната борба ще е сред лявоцентристката Демократическа партия и дясноцентристката коалиция на " Лига ", " Напред, Италия! " и " Италиански братя ".

Намаляваща поддръжка

Антисистемното Движение " Пет звезди " завоюва 33% от гласовете на националните избори през 2018 година, само че от този момент известността му внезапно понижа и в скорошни социологически изследвания падна до към 16%.

След като изборите не дадоха безапелационна победа на никоя партия, " Пет звезди " в началото образува коалиция с " Лига ", само че през септември мина към съюз с Демократическата партия, откакто водачът на " Лига " Матео Салвини се отхвърли от държавното управление.

Ди Майо, който беше на едвам 31 години, когато през 2017 година беше определен за водач на " Пет звезди ", беше песимистичен за обединяването с Демократическата партия, само че поради, че доста от депутатите на партията му бяха срещу нови избори, той беше уверен от създателя на " Пет звезди " Бепе Грило насилствено да се съгласи с този ход.

Като водач на най-голямата партия в държавното управление Ди Майо до момента е бил вицепремиер, министър на индустрията и трудов министър в обединението с " Лига ". Той напусна и трите поста, с цел да поеме външното министерство в кабинета с Демократическата партия.

Напрежението в партията му беше подсилено от чувството, че Ди Майо не е съумял да показа властта отвън вътрешния си кръг съветници.

След изборите над 30 депутати и сенатори напуснаха парламентарната група на " Пет звезди ", някои отидоха в други партии, а други бяха изключени. Това бягство от партията остави държавното управление с нежно болшинство в горната камара на Народното събрание – Сената.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР