Луиджи Ди Майо подаде оставка като водач на италианското Движение

...
Луиджи Ди Майо подаде оставка като водач на италианското Движение
Коментари Харесай

Луиджи Ди Майо подава оставка като лидер на една от управляващите партии в Италия

Луиджи Ди Майо подаде оставка като лидер на италианското Движение " Пет звезди ", което взе участие в ръководещата коалиция, заяви през днешния ден източник от партията, представен от " Ройтерс ".

Макар да не се чака оставката му да смъкна държавното управление, тази стъпка акцентира партийните различия и ускорява несигурността на фрагментираната ръководеща коалиция, в която взе участие и лявоцентристката Демократическа партия, отбелязва организацията.

Ди Майо - външен министър на Италия - осведоми за решението си министрите от своята партия по време на среща. Той ще огласи обществено оставката си на конференция, която се чака да стартира в Рим в 17 часа локално време (16 ч. по Гринуич), посочи източникът.

Решението на Ди Майо, който се чака да остане външен министър, идва дни преди районните избори в Емилия-Романя, на които крайнодясната " Лига ", относително до неотдавна в ръководство дружно с " Пет звезди ", заплашва да постави завършек на 75-те години непрестанно ръководство на Демократическата партия. Подобен резултат може да сложи държавното управление в риск.

Премиерът Джузепе Конте по-рано сподели, че ще почете всяко решение на Ди Майо. " Сигурен съм, че той ще предприеме такава самодейност с огромна отговорност ", съобщи Конте пред радио RTL 102.5, отказвайки спомагателен коментар.

Намаляваща поддръжка

Антисистемното Движение " Пет звезди " завоюва 33% от гласовете на националните избори през 2018 година, само че оттогава известността му внезапно понижа и в скорошни социологически изследвания падна до към 16%.

След като изборите не дадоха безапелационна победа на никоя партия, " Пет звезди " в началото образува коалиция с " Лига ", само че през септември мина към съюз с Демократическата партия, откакто водачът на " Лига " Матео Салвини се отхвърли от държавното управление.

Ди Майо, който беше на едвам 31 години, когато през 2017 година беше определен за водач на " Пет звезди ", беше песимистичен за обединяването с Демократическата партия, само че поради, че доста от депутатите на партията му бяха срещу нови избори, той беше уверен от създателя на " Пет звезди " Бепе Грило насилствено да се съгласи с този ход.

Като водач на най-голямата партия в държавното управление, Ди Майо до момента е бил вицепремиер, министър на индустрията и трудов министър в обединението с " Лига ". Той напусна и трите поста, с цел да поеме външното министерство в кабинета с Демократическата партия.

Напрежението в партията му беше подсилено от чувството, че Ди Майо не е съумял да показа властта отвън вътрешния си кръг съветници.

След изборите над 30 депутати и сенатори напуснаха парламентарната група на " Пет звезди ", някои отидоха в друга партия, а други бяха изключени. Това бягство от партията остави държавното управление с нежно болшинство в горната камара на Народното събрание – Сената.

Вито Крими, едва прочут народен представител и началник на комисията по вътрешни регулации на " Пет звезди ", се чака краткотрайно да оглави партията до избора на нов ръководител, евентуално на конгрес през март.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР