Лудвиг ван Бетовен започва да пише Десетата си симфония преди

...
Лудвиг ван Бетовен започва да пише Десетата си симфония преди
Коментари Харесай

Изкуствен интелект ще довърши Десета симфония на Бетовен

Лудвиг ван Бетовен стартира да написа Десетата си симфония преди Деветата. Известни са над 50 обособени фрагмента от № 10, в които няма повече от 30 непрекъснати такта.

Специалисти от Залцбургския институт „ Елиът и Херберт декор Караян “ стартират да пишат компютърен логаритъм за изкуствен интелект, благодарение на който да бъде приключена Десета симфония на Лудвиг ван Бетовен. Световната премиера на творбата ще бъде в Бон през 2020 година по време на празниците по случай 250-годишнината от рождението на великия композитор.

Върху плана към този момент няколко месеца работи интернационален креативен екип от композитори, музиковеди и експерти по информатика. Заложени са спецификите на музиката, създавана от Бетовен, с цел да бъдат възобновени с по-висока меродавност пропуснатите фрагменти от незавършената симфония, отбелязва неделното издание на „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “.

„ Все още не се знае какво ще се получи “, споделя Матиас Рьодер, шеф на института „ Караян “.

Според Рьодер, към този момент ИИ е като малко дете, което изследва света на Бетовен.

Немският композитор стартира да написа своята Десета симфония още преди да приключи Деветата. По нормалния си фасон той нахвърля записките си за нея в разнообразни работни тетрадки.

Известни са над 50 обособени фрагмента от Десетата симфония, в които няма повече от 30 непрекъснати такта. Специалистите обаче считат, че те дават задоволителна изясненост за желанията на композитора.

През 80-те години на предишния век британският композитор Бари Купър е направил опит да възвърне незавършената симфония, само че неговият вид е бил признат скептично от музикалните експерти.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР