Лудогорец приключи участието си в европейските клубни турнири с отпадането

...
Лудогорец приключи участието си в европейските клубни турнири с отпадането
Коментари Харесай

Трудно начало и положителен финал: какво постигна "Лудогорец" в европейските турнири

Лудогорец " завърши присъединяване си в европейските клубни шампионати с отпадането от " Интер " в 1/16-финалите на Лига Европа. Българският първенец съумя за четвърти път в своята история да се класира за етапа на директните елиминации на втория по мощ шампионат.

Година откакто отпадна в групите, този път " Лудогорец " направи крачка напред и продължи одобряването си в Европа. Преди началото на сезона задачата пред отбора от Разград беше да се класира за Шампионската лига или най-малко да влезе в групите на Лига Европа и след това стратегия най-малко беше изпълнена.

Сезонът на отбора в Европа беше белязан от доста обрати и компликации. В европейските си срещи " Лудогорец " беше воден от трима разнообразни треньори, което в допълнение усложни задачата му. Въпреки проблемите българският отличник съумя да стигне до елиминациите.

Стойчо Стоев беше уволнен преди реванша в плейофния кръг на Лига Европа, а в груповата фаза отборът беше воден от помощника в щаба Станислав Генчев. Колебливото показване и огромните амплитуди в играта на отбора доведоха до нова треньорска промяна в зимната пауза. Начело на отбора застана опитният чех Павел Върба със задачата да надгради върху основата и с вярата " Лудогорец " да гледа още по-напред в Европа.

" Лудогорец " господства тотално в българското състезание, съзнавам, че никой няма да одобри от мен нещо друго от първото място. Още от първите срещи с управлението на " Лудогорец " ме притегли концепцията за Шампионската лига. Сам желая тази цел влизане в групите на шампионата ", съобщи Върба при идването си.

Представянето на тима

Сезон 2019-20 ще остане в историята на " Лудогорец " като вторият, в който отборът съумя да изиграе 16 мача в Европа. Първият беше преди шест години, когато тимът от Разград прескочи първото затруднение на елиминациите и игра осминафинал в Лига Европа.

През лятото клубът сподели, че ще опита да се поучи от грешките си и направи селекция за смяна и укрепване на тима. Въпреки това началото беше нерешително, само че последователно настройката стартира да се получава и тимът да припомня за мощните си дни.

Заради променения правилник пътят към Шампионската лига се удължи с още един кръг. Началото беше обещано в квалификациите за шампионата, където " Лудогорец " се падна против " Ференцварош ", само че отпадна от унгарския първенец след две загуби (1:2 и 2:3).



След това в квалификациите на Лига Европа " Лудогорец " срещна по-непретенциозни противници като " Валур " от Исландия и " Ню Сейнтс " от Уелс. Стигна се до решителните мачове с " Марибор ", от които зависеше влизането в групите, само че след 0:0 в Разград Стойчо Стоев беше уволнен.

Временният треньор Станислав Генчев съумя да изведе тима си до групите след 2:2 в Словения, съпроводено от нормалния за клуба драматизъм в Европа. В същинската фаза българският първенец попадна в един от най-равностойните потоци с ЦСКА (Москва), " Еспаньол " и още веднъж " Ференцварош " и се показа мощно.

Началото беше стремително - 5:1 над ЦСКА в Разград и 3:0 като посетител на " Ференцварош ". Двете разгромни победи изстреляха " Лудогорец " отпред в групата с огромен късмет да излезе от нея. Бързо обаче българският отбор беше партерен с две провали от " Еспнаьол " - 0:1 у дома и позорното 0:6 в Каталуня.

 Българският първенец стартира доста мощно в Лига Европа, само че по-късно не съумя да задържи темпото.
© Reuters

Българският първенец стартира доста мощно в Лига Европа, само че по-късно не съумя да задържи темпото.

Стигна се до там " Лудогорец " да трепери за мястото си в 1/16-финалите, като направи 1:1 с ЦСКА след късен гол в Москва и още веднъж 1:1 с " Ференцварош " в Разград. С 11 точки отборът съумя да излезе от групата като втори и да изтегли " Интер " във етапа на елиминациите.

Класата на италианския тим и някои неточности доведоха до две загуби, и с общ резултат 1:4 отборът напусна Европа. Вторият дуел с " Интер " мина и под знака на заплахата от ковид в Италия, като се игра пред празни трибуни.

" Изиграхме добър мач. Имахме своите благоприятни условия. Съжалявам за грешката, която направихме при втория гол. Можехме да се реваншираме, само че не успяхме да го създадем. Не мога да направя генерална оценка на тима, само че мога да обещая, че ще се постараем през идващия сезон да опитаме да играем в Шампионската лига ", сподели след срещата с " Интер " треньорът Павел Върба.

" Като цяло направихме по-добър втори мач и имаше няколко минутки, в които започнахме да мечтаем, само че за жалост класата си сподели думата, видяхте по какъв начин се разви мачът. Аз съм горделив с нашите футболисти, желая да ги поздравя за цялостното им държание, освен за представянето им в мача, само че и за цялостния престой, благодаря им за дисциплината, за разбирането, горделив съм с тях. Да си пожелаем идващото лято да ни чака още една сполучлива еврокампания ", съобщи изпълнителният шеф Ангел Петричев.

Какво завоюва " Лудогорец "

Малко над 6 милиона са приходите на " Лудогорец " от присъединяване в европейските шампионати през този сезон. Сумата е по-висока от отпадането в групите през предишния сезон, когато отборът завоюва малко над 5 милиона.

Отпадането в първия прелиминарен кръг на Шампионската лига донесе на българският отбор единствено 280 хиляди евро, след което " Лудогорец " взе над половин милион евро за отстраняването на " Валур " и " ТНС ". Влизането в групите донесе нови 2.92 млн. евро.



В нея отборът съумя да вземе две победи, за които се дават по 570 хиляди евро, всяко тъждество носи в допълнение 190 хиляди, а второто място донесе бонус от половин милион. Отпадането от " Интер " във етапа на най-хубавите 32 отбора носи още 500 хиляди евро. Общо приходите на отбора са 6.26 милиона евро, а занапред УЕФА ще разпредели бонуси от телевизионните права и продадените билети.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР