Lucid Motors, стартъп за производство на електрически автомобили, който е

...
Lucid Motors, стартъп за производство на електрически автомобили, който е
Коментари Харесай

Саудитска Арабия налива 1 млрд, долара в конкурент на Tesla

Lucid Motors, стартъп за произвеждане на електрически коли, който е апетитен като най-сериозния противник на Tesla в бъдеще, получи сериозна поддръжка в понеделник, откакто суверенният фонд на Саудитска Арабия влага в него 1 милиард $. Lucid Motors се стреми да изкара на пазара първия си автомобил през 2020 година.

Lucid се развива в очакване на този миг повече от десетилетие. Компанията е основана през 2007 година под името Atieva и се занимава с създаване на технологии, свързани с електрически автомобили, само че не и с цялостното създаване на такива. През 2015 година китайският държавен авто производител BAIC стана най-големият вложител в Lucid, а компанията промени политиката си, с цел да се изправи непосредствено против Tesla, построявайки собствен личен електрически автомобил.



Atieva се преименува на Lucid преди две години и притегли в редиците си доста ветерани от Tesla - в това число основния ѝ софтуерен специалист - Питър Роулинсън – който ефективно оказва помощ при проектирането на първата електрическа кола на организацията - Lucid Air.

Lucid се стреми към основаването на първокласен седан, сходен на Model S. От компанията даже се похвалиха, че прототипът им е с размерите на Mercedes-Benz E класа, като предлага задоволително интериорно пространство. Високопрофилният модел на компанията се чака да коства повече от 100,000 $. Той ще бъде оборудван с два мотора с мощ от 1000 конски сили, което разрешава ускоряване от 0 до 100 км/ч за 2,5 секунди.

Въпреки че има несъмнено впечатляващ първообраз, до момента компанията нямаше финансов запас, с цел да го трансформира в комерсиален артикул. В началото на предходната година, от Lucid оповестиха, че строят индустриални мощности в Аризона, само че работата по плана беше спряна за повече от година, защото компанията търсеше 700 милиона $ финансиране. Инвестицията от 1 милиард $ от страна на Саудитска Арабия най-сетне ще разреши на Lucid да продължи напред с цялостна скорост, като производството на електрически автомобили се чака да стартира през 2020 година Но в случай че историята на Tesla може да бъде употребена като знак, то Lucid ще има потребност от доста повече пари, с цел да има каквато и да било вяра да стане водещ авто производител.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР