[Lucid Motors Inc] Още по темата Саудитският фонд едва ли

...
[Lucid Motors Inc] Още по темата Саудитският фонд едва ли
Коментари Харесай

Саудитският фонд може да закупи мажоритарен дял в бъдещия конкурент на Tesla

[Lucid Motors Inc] Още по тематиката
Саудитският фонд надали би оказал помощ на Мъск да отпише Tesla от борсата

Инвестициите му са в доста неликвидни компании, което може да затрудни обезпечаването на средства
19 авг 2018
Опасното шофиране на Илън Мъск

Предприемачът от дълго време има проблеми с анализаторите и спекулантите на финансовия пазар
17 авг 2018
Борсовият регулатор в Съединени американски щати стартира публично следствие против Мъск и Tesla

Комисията стартира официална инспекция, тъй като има съображение да счита, че има нарушаване на закона и ползите на вложителите са нарушени
16 авг 2018 Фондът за обществени вложения на Саудитска Арабия (ФПИ) е в договаряния за придобиване на забележителен дял в бъдещия огромен съперник на Tesla - Lucid, написа Reuters, като цитира свои източници. Това може да повдигне още една въпросителна пред упоритостите на Илън Мъск да отпише Tesla от борсата благодарение на саудитците в договорка за 72 милиарда $. Ако се извърши контрактуваната скица ФПИ може да придобие мажоритарен дял в Lucid.

Саудитският върховен фонд търси диверсификация на своите активи за 250 милиарда $ отвън петролните компании, а вложенията в електрически коли се смятат за перспективни.

По данни на Reuters по-рано тази година ФПИ е закупил акции на Tesla за малко под 5% от капитала на компанията. Изпълнителният шеф компанията Илън Мъск разгласи в Twitter, че ФПИ има необхоимия капитал да изкупи свободно търгуемите акции на Тесла. Мъск се надява по този метод да обезпечи на компанията си достъп до капитал, който не зависи от вложителите на борсата и техните условия.

Голяма част от активите на суверенния фонд обаче са вложени в огромни саудитски компании с ниска ликвидност на акциите. Освен това ФПИ неотдавна направи вложения от 45 милиарда $ по съглашение с софтуерния фонд на японската Softbank. Според източници на Reuters близки до ФПИ, суверенният фонд демонстрира по-малък интерес към договорка с Tesla, в сравнение с Мъск твърди в обществените медии.

Много по-логична съгласно финансите на фонда наподобява договорка с Lucid Motors. ФПИ и Lucid са договорили срочна скица, по която ФПИ може да влага над 1 милиарда $ в калифорнийската компания и да й стане мажоритарен притежател.

Lucid Motors e учредена през 2007 година от Бърнард Це, някогашен вицепрезидент на Tesla, и Сам Уенг, някогашен старши маркетинг шеф на Oracle. В компанията има огромни китайски вложения, в това число от държавната автомобилна компания BAIC.
Tesla 3

[Reuters]
Lucid са в начална фаза на развиване спрямо колоса Tesla. До този миг не са продали нито една кола, като са дали обещание да стартират да строят първокласен електрически седан Lucid Air за 100 000 $ в края на 2018 година

Първата инвестиция на ФПИ би била под формата на инжекция от 500 млн. $ и още две по-късно, като те ще зависят от реализиране на поставените цели. Това условие не е учудващо при систематичните провали на водачът в областта на електрическите коли, Tesla, да реализира личните си индустриални цели и да записва облага. Според Business Insider, специалисти на UBS са определили най-нoвия модел на Tesla - Model 3 като впечатляващ автомобил от ново потомство, който обаче е извънредно недоходоносен и ще докара до загуби за компанията на стойност от 6 000 $ на автомобил.

Източници на Reuters въпреки всичко предизвестяват, че контрактуваната скица сред ФПИ и Lucid може и да не докара до договорка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР