Лсйф“ (2018) на руския режисьор Кирил Серебренников отвежда зрителите към

...
Лсйф“ (2018) на руския режисьор Кирил Серебренников отвежда зрителите към
Коментари Харесай

София Филм Фест отбелязва 50-годишнината от Уудсток с рок-драмата `Лято`

„ Лсйф “ (2018) на съветския режисьор Кирил Серебренников води феновете към един любовен триъгълник сред прочут музикант, брачната половинка му и негово протеже.

Мястото на действието е Ленинград, а филмът ловко смесва детайли от няколко жанра - драма, комедия и мюзикъл, като ни връща обратно във времето – през 80-те години в Русия, когато рок и поп сцената се развива с шеметни темпове, а въздействието на паметни рок банди и актьори като Дейвид Боуи, T. Rex, „ Sex Pistols “ и „ The Velvet Underground “ е доста огромно.

Тримата герои, отдадени в рока, през деня наподобяват на нормалните хора с елементарна работа, само че през нощта покоряват безприкословно единствената рок сцена в града. Сценарият е основан на биографични моменти от живота на известния пионер на съветския рок Виктор Цой.

Според експертите „ Лято “ е „ най-дивият и освежителен “ филм в Кан-ската селекция за 2018 година – с поклон към глем-рока, изпълнен с носталгия и възприятие за загуба, въплъщение на именития протест против системата, филм, от който извират пристрастеност и музика. Творбата е извънредно истинска и във образно отношение с съвсем клиповото си решение.

„ Лято “ взе участие с триумф в интернационалния конкурс на фестивала в Кан през 2018 година, само че – сходно на Джафар Панахи, режисьорът нямаше опция да го показа персонално, защото е прям отстъпник и е подложен под домакински арест от съветското държавно управление с обвиняване в корупция.

Кирил Серебренников е роден през 1969 година в Ростов, в Югоизточна Русия. Първоначално желае да учи медицина, само че по-късно се отдава на театралните изкуства и има впечатляваща театрална кариера. Премиерата на филмовия му дебют „ Рагин “ е в Карлови Вари. Телевизионният му план „ Креватни подиуми “ взе участие на фестивала в Торонто. Филмът му „ Студентът “ печели една от влиятелните награди в секцията „ Особен взор “ на фестивала в Кан през 2016 година.

„ Лято “ е от тези филми, които ни притеглят в един свят, който ни е по едно и също време прочут и пресен, като спомен и чувство за живот, който бихме могли да живеем, в случай че сме родени в друго десетилетие или на различен континент. ”
Стефани Закарек, „ Time “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР