‎Еврото пропадна в началото на седмицата до най-ниската си за

...
‎Еврото пропадна в началото на седмицата до най-ниската си за
Коментари Харесай

Рискът отново обсеби пазарите

‎Еврото пропадна при започване на седмицата до най-ниската си за последните повече от 16 месеца цена към щатския $ - отзвук от очертаващата се ескалация на бюджетната борба сред Брюксел и Рим. Британският паунд също поевтиня фрапантно поради засилващия се напън върху британския министър председател Тереза Мей да се откаже от предлагания проект за бракоразвод с Европейския съюз. Валутни анализатори показват, че всяка от двете европейски валути са изгубили по повече от 4% към зелените пари от началото на 2018-а. И че продължаващата към този момент 40 дни корелация сред цените на еврото и на паунда се ускорява, като сега към този момент е 0.80 - с други думи двете парични единици се движат съвсем един до друг.

Единната европейска валута се намали в рискова непосредственост до 1.12 щ. $, което изостри вниманието на валутните специалисти към техническото равнище на поддръжка от 1.1187 щ. $, а то би трябвало да удържи на доларовите офанзиви. По публични данни хеджинговите фондове и други едри спекуланти са нараснали броя на късите си позиции в евро с 14181 договора през седмицата, завършила на 6 ноември - до общо 46843 броя. Влияние върху срутва на европейските пари оказа и осъществяването на поръчки за ограничение на загубите, сложени от валутните дилъри наоколо до 1.13 $ за едно евро. По-добрите от предстоящите данни за индустриалните поръчки в Италия обаче леко охладиха пристрастеностите и върнаха единната европейска валута към котировката от 1.13 $.

Очакванията са слабото показване на еврото да продължи на фона на упорството на италианския министър председател Матео Салвини да резервира бюджетното си предложение и на опасността му да блокира бюджетните решения на Европейски Съюз и други политики, в случай че сътрудниците му от еврозоната продължат да показват пренебрежение към Рим.

Не по-маловажна е опасността от изстудяване на икономическия напредък на общността откакто Берлин разгласи 0.2% спад на Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие спрямо второто - двойно повече от предстоящото намаляване с 0.1% и най-резкият срив на индикатора от началото на 2015-а. Макар че слабите данни се отдават най-много на новите проби за нездравословните излъчвания, отделяни от смутения пазар на немски коли (германската асоциация на производителите на коли VDA регистрира 24% срив на септемврийското произвеждане на годишна база), те будят опасения, че растежът на еврорегиона е в заплаха. Холандският напредък също се е забавил до 0.2% през третото тримесечие, колкото е бил и за целия блок на еврото.

Стратези на "Голдмън Сакс " предизвестяват, че тази настройка може да принуди паричните стратези на Европейската централна банка да забавят началото на възходящия лихвен цикъл, в случай че икономическото изстудяване се окаже по-дълбоко от прогнозите. Главния икономист на ЕЦБ - Петер Прает, разяснява, че забавянето на стопанския напредък на еврозоната следва охлаждането на растежа в световен аспект, само че вътрешното ползване в блока остава "силно ", а знаците за доверие в стопанската вероятност на общността са позитивни.

Плъзна и мълва, че ЕЦБ обмисля да разшири обсега на целевите пакети от ограничения, предопределени да поддържат банките от еврорегиона, в това число потреблението на избрани по-дългосрочни рефинансиращи интервенции, които могат да застрашат вероятността за нормализиране на лихвените проценти в общността.

Или, както обобщават анализатори на "Комерцбанк " и на "Сосиете женерал ", "все още липсват позитивни данни за еврото, които да извърнат посоката на придвижване ". Особено в съпоставяне със мощните индикатори на щатското стопанство и с упованията Федералният запас да усили за 25-и път лихвените проценти оттатък Атлантика през декември. И въпреки че много валутни стратези чакат зелените пари да възобновят спада си през 2019-а, те не поучават вложителите да се впускат в доларови продажби.

Специалисти на "Креди агрикол " предвиждат, че щатската валута ще е най-силна към съперниците си с най-тесни връзки с Китай, каквито са австралийският и новозеландският $. Те съзират низходящ поврат на зелените пари в края на първото тримесечие на 2019-а с покачването на политическия риск към държавните разноски на Белия дом. Очакват и пауза във възходящия лихвен цикъл на Щатите в средата на идната година, когато могат да стартират и лихвените нараствания на ЕЦБ. Предвижданията на банкерите от "Креди агрикол " са за 1.26 щ. $ за едно евро (при 1.13 $ в следобедната европейска търговия на 14 ноември) в края на 2019-а и под 104 йени за един $ (срещу съвсем 114 йени на 14 ноември).

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на предходната седмица и в първите два на тази беше деен. Средният дневен валутен оборот доближи 2682.6 млн. евро (5246.6 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.6% дял от купената и продадена валута.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР