Лозари от Югозападна България очакват най-лошата реколта от десет години

Лозари от Югозападна България очакват най-лошата реколта от десет години ...

По-висока цена на гроздето тази есен очакват производители от Симитли.


Лозари от Югозападна България очакват най-лошата реколта от десет години насам. Причината е , че заради многото паднали дъждове и последвалите жеги през лятото, лозовите масиви са заболели от мана, която е унищожила реколтата. Производителите на грозде от Симитли очакват тази есен цената на гроздето да се повиши с около 20 процента.

Симитли Черниче, Симитли

Иван Лулейски отглежда десетки декари с винено грозде в село Черниче. Както всяка година и тази стопанинът третирал с препарати насажденията 7 пъти. Въпреки това заради сухата пролет и дъждовното лято лозниците- изгнили.
Иван Лулейски, председател на "Винена партия", с. Черниче: Когато лозята бяха във фаза „яхорида", тогава паднаха много дъждове в нашия регион тези дъждове, може би 80 процента от реколтата заболя и в момента както виждате по асмата, трябва да бъде изхвърлена, т.е. не може да бъде използвана.
В региона най-тежки са пораженията в най-разпространения сорт - мерло. На места достигат до 70 процента.

С по-малко загуби са по-устойчивите десертните сортове бяло грозде. Виненото грозде, което лозарите все пак успеят да наберат от новата реколта, се очаква да е с поне 20 стотинки по-скъпо от миналата година. Засега от избите в Симитли не правят прогнози за увеличението на цените на напитките, резултат от лошата реколта.
Иван Лулейски, председател на "Винена партия", с. Черениче: Предполагам, че около 10 до 20 процента, ще повишат цената на гроздето. Трябва борбата да я водим успешно, за да има какво да пием накрая, наздраве!
Очакваните високи температури в края на лятото, също тревожат стопаните. Заради силното слънце ще се наложи оцелялата продукция да се третира с препарати по-често, което ще вдигне допълнително изкупната цена на гроздето.

Източник: bnt.bg