Лозан Панов отново пита Иван Гешев и Сотир Цацаров за

...
Лозан Панов отново пита Иван Гешев и Сотир Цацаров за
Коментари Харесай

Панов още чака отговори от Гешев и Цацорв за това разследван ли е съдия Миталов

Лозан Панов още веднъж пита Иван Гешев и Сотир Цацаров за арбитър Андон Миталов. Председателят на Върховния касационен съд е изпратил наново писма до основния прокурор на Републиката и до ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ)  с увещание, че " чака информация от тях във връзка на изказването на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, че Миталов и фамилията му имат възбрана за влизане на територията на Съединени американски щати.
В писмото до основния прокурор се споделя:
„ Напомням Ви, че Ви помолих да ме уведомите дали е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение от общ темперамент против арбитър Андон Миталов от Специализирания углавен съд и провеждано ли е следствие. Ако отговорът е позитивен – на какъв стадий от развиването си се намира производството, защо закононарушение е формирано, въз основа на какви съответни легален мотив и данни.
Помолих да посочите също дали са постъпвали сигнали и/или тъжби против посоченото лице с темперамент на известие за осъществено престъпление; осъществявани ли са в тази връзка инспекции по реда на член 145, алинея 1, т. 1 – 3 от Закона за правосъдната власт и член 196, алинея 1, т. 6 Наказателно-процесуалния кодекс “.
В писмото до ръководителя на КПКОНПИ Лозан Панов написа:
„ Напомням Ви, че Ви помолих да ме уведомите дали са постъпвали сигнали и/или тъжби против арбитър Андон Миталов от Специализирания углавен съд с данни за противоправна активност и осъществявани ли са инспекции против него по посочения мотив “.
И в двете писма ръководителят на Върховен касационен съд показва, че до през днешния ден, 11.02.2020 година, във Върховния касационен съд не е получен отговор на писмата му от 06.02.2020 година, а поисканата информация е нужна незабавно предвид на реакцията на българската правосъдна система в отговор на изказването на държавния секретар на Съединени американски щати по отношение на изказване за корупционно държание на арбитър Андон Миталов.

Междувременно Панов приказва по-рано през днешния ден пред публицисти откакто правосъдния министър Данаил Кирилов изпрати предложение до Висшия правосъден съвет (ВСС) Андон Миталов да бъде уволнен поради накърняване престижа на правосъдната власт.
" Без по никакъв метод да разтревожвам най-хубавия правист на ръководещите, дръзвам да настоявам, че неговото предложение съдържа доста неясноти и съм сигурен, че през днешния ден на съвещание на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, тематиката ще бъде включена за обсъждане ", уточни Лозан Панов пред публицисти, представен от БГНЕС.
Като неясноти Лозан Панов изброи, че не излиза наяве какви са съответните дейности от страна на арбитър Миталов, с които е оскърбен престижът на правосъдната власт и са нарушени неговите служебни отговорности. Тези дейности по кое време са осъществени, по кое съответно дело. Много е значимо да се посочат доказателствата, сподели още Панов.

Знаете, по-рано Вашингтон наложи възбрана за влизане в страната на Андон Миталов. Това е съдията, който в края на предходната година позволи на обвинявания в шпионаж Николай Малинов да пътува до Руската федерация, с цел да получи премия от президента Владимир Путин. Този акт пристигна на фона на обстоятелството, че Малинов има възбрана за напускането на България.
От Държавния департамент на Съединени американски щати оповестиха още, че има достоверна информация, че Миталов е взел участие, непосредствено или косвено, в сериозна корупция в качеството си на арбитър от Специализирания углавен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България. Вашингтон взе ограничения и за фамилията на съдията, което също има възбрана за влизане на територията на Съединени американски щати.
В началото на тази седмица американският дипломат у нас Херо Мустафа посочи, че името на Миталов е първото, само че не и последното и ще има още лица, които ще получат възбрана за влизане на територията на Щатите - точно поради корупционни дейности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР