Лозан Панов © Надежда Чипева Още по темата Петък -

...
Лозан Панов © Надежда Чипева Още по темата Петък -
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия призова председателя на ВКС на разпит

Лозан Панов

© Надежда Чипева Още по тематиката
Петък - ден на Цацаров

Защо тъкмо през днешния ден против " Капитал " се задейства пропагандата на Пеевски, Цацаров и Борисов
26 окт 2018
Следващият в листата

КПКОНПИ и против Лозан Панов
26 окт 2018
Финалната офанзива против Лозан Панов

Тенденциозна данъчна инспекция против ръководителя на Върховен касационен съд може да стане причина за следствие против него
26 окт 2018 Офанзивата против ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов навлезе в нова фаза.
Миналата сряда той е бил свикан да се яви в постройката на антикорупционната комисия (Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество - КПКОНПИ), с цел да даде пояснение пред специфични сътрудници от дирекция " Противодействие на корупцията ". Това стана ясно от публично известие на Върховен касационен съд, към което са приложени призовката и отговорът на Лозан Панов.

Тъй като Панов е бил в командировка, призовката е била връчена на неговия заместител - Павлина Панова. " Цитираните правила (в призовката - бел. ред.) не плануват догадка за приканване на ръководител на правосъдна институция. С оглед на това е неприемливо един ръководител на съд да бъде призоваван по този ред от държавен орган, чиито актове подлежат на правосъден надзор ", написа Панов в отговор до антикорупционната комисия.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. " Подобен метод жестоко нарушава конституционния принцип на разделяне на управляващите и същността на правовата страна. Намирам, че няма правно съображение за явяването ми в постройката на КПКОНПИ на посочената дата ", е мнението на ръководителя на Върховен касационен съд.

Най-вероятната причина за призоваването на Лозан Панов е почнала напролет данъчна проверка против него. Според данъчно-ревизионния акт, публикуван на 18 септември, той дължи 16 хиляди лева налог върху приходите си. Констатациите на данъчните, че Панов е укривал приходи, обаче се базират на преднамерено деформиране на обстоятелствата по време на инспекцията.

Враг №1
Лозан Панов се нарежда като съпротива на основния прокурор Сотир Цацаров малко откакто беше назначен за ръководител на Върховния касационен съд през 2015 година Той неведнъж настояваше за самостоятелни инспекции на корупционните кавги към основния прокурор - така наречен " Яневагейт " и срещата му в ЦУМ с издателя на " Сега " Сашо Дончев и Георги Гергов от Българска социалистическа партия. В резултат на тази му позиция против Панов и фамилията му стартира акция, която се развиваше главно през медиите на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Последната обява е от неделния брой на в. " Монитор " във връзка общото заседание на Съюза на съдиите в България (ССБ). Панов е наименуван " абсурден началник на съдиите ", а съюза - " тайната грантаджийска организация ".

Освен с Цацаров Панов е в открит спор и с ръководителя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Причина са нападките на Георгиев против магистрати поради преюдициалното питане, отправено от Софийския градски съд по делото на комисията за лишаване имуществото на Цветан Василев.

Друга борба е по отношение на тълкувателното дело във Върховен касационен съд, по което съдът би трябвало да вземе решение дали е допустимо да се премине към конфискация даже и в случай че наказателното дело е завършило с оправдателна присъда.
Тезата на Георгиев е, че такава връзка не е наложителна, до момента в който по-голямата част от съдиите одобряват противоположното - няма по какъв начин да стартира процедура по конфискация, в случай че наказателното произвеждане е прекъснато. Очаква се тълкувателното дело да бъде решено тази седмица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР