Ловувайте с разум и спазвайте правилата за техническа безопасност. Това

...
Ловувайте с разум и спазвайте правилата за техническа безопасност. Това
Коментари Харесай

Откриха ловния сезон за пернат дивеч

Ловувайте с разсъдък и спазвайте разпоредбите за техническа сигурност. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев по случай формалното разкриване на ловния сезон на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и елементарна бекасина. По традиция ловът в България започва във втората събота на месец август, като тази година той стартира на 14 август 2021 година

Атанас Добрев означи, че животът на всеки участник в ловните излети е скъп, както и на всеки, който е допустимо да бъде наоколо до терена, на който се прави ловът. „ В последните дни високите температури и човешката немарливост провокираха доста пожари, загубихме и човешки животи при потушаването им. Затова настояваме за прецизно и дисциплинирано отношение към работата с оръжие и техника до момента в който сте на горски и полски терени. Всяка прехвръкнала искра от бойното снаряжение, неизгасена цигара или не изцяло загасен огън след края на ловния излет могат да бъдат съдбовни за гората и за екосредата в нея “, уточни още той.

Ресорният заместник-министър напомни и възбраните за някои ловни практики в този тип колективен и самостоятелен лов, прилагани точно за по-щадящо отношение към природата. Това са възбрана за потребление на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за стръв, ловни соколи и други грабливи птици. Атанас Добрев уточни, че от този сезон има и промени в някои ограничаващи бройки за разрешените типове дивеч за отстрел. „ Със свое разпореждане Министерският съвет промени и добави Правилника за използване на Закона за лова и запазване на дивеча за гарантиране устойчивото стопанисване и отбрана на гургулицата в България. Така на процедура бяха приложени ограниченията, заложени в Международния проект за отбрана на гургулицата поради особеното значение на популацията ѝ за страната ни “ посочи още той.

Измененията в оптималната степен ще допринесат за реализиране на задачите на проекта, без да засягат сензитивно ползите на ловците. Предвидено е ловът на този тип да е позволен през съботните дни и дните на публични празници при оптимален отстрел за ден от 8 броя, при до момента позволени 10. При останалите типове дивеч няма смяна, като за по-младите сътрудници и е добре да се напомни, че е позволен отстрелът до 15 пъдпъдъка на ловджия и до 10 броя от типовете гривяк, горски бекас и елементарна бекасина.

Добрев бе безапелационен, че и през този сезон е разпоредено на чиновниците на Изпълнителната организация по горите да наблюдават за вярното осъществяване на ловните излети, провеждането на инструктажи при започване на ловния ден и за съблюдаване на откритите правила за отстрел от един ловджия за един ловджийски излет, а също и за съществуването на писмени разрешителни с всички атрибути. Земеделският заместник-министър разясни, че този надзор не е самоцелен, а е значим, както за гарантиране на биологичния баланс на дивечовите популации, по този начин и за заслужено и почтено отношение към правата на всички останали участници в лова.

От свое име и от името на министъра на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков той пожела на всички ловци висок ловджийски дух, дисциплинираност и отговорност както към хората, по този начин и към природата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР