Ловците на съкровища вече плъзнаха по южните и северните плажове

...
Ловците на съкровища вече плъзнаха по южните и северните плажове
Коментари Харесай

Безценни находки: Плажни иманяри намират от левчета до диаманти

Ловците на съкровища към този момент плъзнаха по южните и северните плажове на родното Черноморие. Сезонът на нещотърсачите тази година се забави, тъй като линиите бяха претъпкани с народ единствено допреди няколко дни, написа.

Веднага обаче щом туристите оредяха, златотърсачите на часа налетяха, въоръжени с металдетектори и всевъзможни принадлежности. Мнозина от тях мощно имат вяра, че пясъкът може да ги трансформира в същински милионери. Ако имат шанс, приказката за Рокфелер може да се повтори, въпреки и в съвременен вид. Други пък просто излизат за тръпката от това да открият нещо – паричка, телефон или златно украшение.

Мина

В средата на септември плажовете на юг са превърнати в златна мина от хилядите разсеяни туристи, настояват иманярите. Крайморските пясъци крият изгубени скъпоценности от няколко лета обратно, които единствено чакат да бъдат открити. На 2-3 педи под пясъка са потънали часовници, мобилни телефони, златни и сребърни украшения и даже цели портфейли с левове, евро и долари.

Повечето от изгубените движимости са непотребни и евтини боклуци, измежду които доминират бирени капачки и ръждиви кенчета. Някъде измежду тях обаче лежат и скъпоценности като пръстени, обици – сребърни, златни, а някои с диаманти.

Една такава история буди духовете към този момент две десетилетия и не дава покой на мераклиите за бърза популярност и благосъстояние. Местните я шушукат от ухо на ухо, а иманярите се кълнат, че в нея няма и капка художествена небивалица.

"Историята си е напълно същинска. Случила се е на плажа край Обзор. Късметлията тогава към момента бил малчуган и прохождащ в занаята. Дори си нямал личен металотърсач, а вземал от другари назаем.

Още на второто или третото си излизане разкрил в пясъка изгубена обица – висулка с същински елмаз с висок карат ", описват локални поданици. Детекторът изпиукал, а младокът запретнал ръкави и разкопал пясъка на 15 см дълбочина. Очакваното имане обаче се оказало бирена капачка. След минути още веднъж железен вик, копане и още веднъж тенекиена кутия.

Залез

Така траял до залез слънце и тъкмо когато се канел да се прибира, детекторът още веднъж изпищял. Младежът не повярвал на очите си, когато измежду разровената купчина проблеснала дамска обица с висулка, инкрустирана с голям камък. Отнесъл дребното си богатство вкъщи, а на идващия ден изтичал в най-близкото златарско ателие, с цел да “осребри” находката си.

Попитал какъв брой коства, а индивидът с мрачен околяр насреща попитал "кое – златото или диаманта ". Местните не знаят други детайлности, само че се споделя, че основният воин скоро влезнал в университет и завъртял личен бизнес. Покрай търговията запазил и пристрастеността си да преравя плажа и до през днешния ден.

Сезон

Именно поради такива истории, щом свърши туристическитя сезон и летовниците си заминат, стотици златотърсачи, въоръжени с металдетектори, окупират плажовете. Родният Клондайк в този момент работи от изгрев съвсем до залез слънце.

Времето се избира, с цел да бъде ярко и в това време да няма доста хора по плажа. Екипирани с апаратите и със слушалки на ушите като същински откриватели, те претърсват сантиметър по сантиметър линията. Когато машината издаде типичния тон, златотърсачите стартират да копаят с дребна лопатка. Най-запалените си носят специфични сита, с които пресяват усърдно пясъка, с цел да не пропуснат нищо.

Хората с детекторите не обичат да споделят даже и с "колеги " какво са намерили, тъй като са суеверни и имат вяра, че шансът ще ги прескочи, в случай че доста приказват.

Избягват да споделят и какъв брой вадят на месец от „ пясъчната равнища “, само че настояват, че от това не се забогатява. Освен в случай че не намериш елмаз или марков часовник „ Ролекс “ за 10 хиляди лв.. Но пък подобен шанс се случва рядко, тъй като хората поначало заобикалят да вървят със скъпи украшения край морето. Виж чужденците нямали такива угризения.

Север

На север плажовете, които гъмжаха в минали години освен денем от летовници, само че и вечер от търсачи на съкровища, това лято са по-пусти. Това проличава изключително вечер, когато е времето на хората с металотърсачи, които настойчиво и методично претърсват пясъка за изгубени движимости и скъпи предмети, откакто цунамито от туристи се е отдръпнало по хотелите си.

Професионалистите от дълго време са по плажовете в богатите страни на континента, а у нас местата им се заемат от новобранци, решили да си опитат шанса, подмамени от бомбастични разкази за открити от предшествениците им съкровища.

Голяма част от прохождащите в сектора са останали без прехранване, решили да тестват шанса си, с цел да вържат двата края, до момента в който стоят на борсата за безработни. В множеството случаи съумяват да изровят по 5, 10 или 20 лв. в дребни монети. Много рядко се откриват дамски обеци или пиринчени гривнички без някаква стойност.

Време

„ Туристите това лято са ъгъл, както и находките по пясъчните линии “, разясняват притежатели на капанчета по плажа. Според тях в минали лета в близост е имало голям брой светлинки на нещотърсачите, които в този момент са единици. Но кой знае, може просто занапред да дойдат, тъй като интервалът от края на август до късна есен е най-плодоносен.

„ Не е толкоз просто, както наподобява. Това си е сериозна работа, и то много тежка. Ако някой си мисли, че веднага потегля с металотърсача и за два часа намира едно кило злато, доста се лъже.

Понякога дни наред обикаляш и ровиш, а намираш единствено бирени капачки и отпадъци “, споделят двама студенти на Южния плаж във Варна. Признават, че в предишното за 5 минути са изкарвали прехраната си за цялостен месец напред.

„ Всичко е въпрос на шанс. Сега го вършим, с цел да поддържаме форма за другия сезон, а не че ще спечелим нещо”, признават младежите, които практикуват от години. Освен златни бижута те и приятелите им са намирали и други скъпи движимости като часовници, мобилни телефони и даже цифрови фотоапарати.

„ Намирали сме какво ли не. Аз персонално съм намирал и часовник, и телефон, само че бяха стояли толкоз дълго във влажния и солен пясък, че в никакъв случай не проработиха отново”, споделя едното момче. По думите му най-често се намират дребни монети. Но малко по-малко вир става.

Дискретност

В множеството случаи пазят поверителност и заобикалят директни срещи с други хора на „ работното им място”. “В този поминък има тънкости и неписани правила. Не можеш да хукнеш с металотърсача по обед, когато е цялостно с народ. Най-добре е рано заран. Тогава плажът е запустял и може да се работи умерено най-малко два-три часа”, изяснява 39-годишният Боби.

Това обаче е по-скоро прякор, тъй като в този поминък хората не обичат да излизат доста на ярко. Интервютата за тях са безусловно табу, само че с доста ангажименти се съгласяват да издигнат завесата при обезпечена анонимност.

Причината за тази изключителна секретност е, че търсенето и откриването на изгубени полезности си е напряко нелегално. Всеки, намерил нещо непознато, е задължен да го съобщи в полицията и да уведоми общинските управляващи.

Философията на плажните иманяри обаче е по-скоро пиратска – всичко, открито в интернационалните води (пясъци), си е тяхно. Освен това декларират, че находките по никакъв начин не идват безплатно. Изисква се скъпа инвестиция в техника и доста вървене и копане. Само по този начин от време на време човек може да удари същински джакпот.

Накити

От ухо на ухо се описват истории по какъв начин някой разкрил портфейл с тлъста пачка долари, а различен цяла торба с украшения. При последния случай полезностите били от джебчии, които складирали плячката си от целия сезон на плажа в Златните пясъци. Онзи от апашите, който знаел местонахождението, обаче бил задържан и по този начин реколтата от 1-2 кила злато и сребро отишла при гастролиращ плажен иманяр от Пловдивско. Хората с „ металните въдици “ споделят още, че най-голяма е облагата в зоната пред 4- и 5-звездните хотели.

Там вървят по-заможни туристи, които просто имат какво да изгубят. Но от находките в пясъка се облагодетелстват и много служащи на концесионерите. Те ежедневно почистват с машини и сита пясъчната линия по морския бряг и споделят, че измежду боклуците много постоянно са намирали монети, часовници, парфюмерия и скъпа козметика.

Доста спасители на хотелски басейни също приработвали вечер с металотърсачи. По-напредналите в бизнеса имат и инсталация, която открива железни предмети във и под водата. Най-прецизните детектори излизат по 2-3 хиляди лв. и нагоре.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР