Ловците на див мед от Непал, една запазена в годините

...
Ловците на див мед от Непал, една запазена в годините
Коментари Харесай

Ловци на див мед - хората Gurung

Ловците на див мед от Непал, една непокътната в годините традиция...

Малцина са очевидци, да не приказваме за сниманите, вековни обичаи на ловците на мед от хората Gurung. Живеещи в подножието на Хималаите в централен Непал, тези хора употребяват от епохи мъдростта на поколенията, с цел да извлекат див мед от кошерите, намиращи се на стотици метри във въздуха. Световноизвестният фотограф Андрю Нюи документира изключително церемонията, която се организира два пъти годишно, с неговите невероятни фотографии.

 1


/ Хората Gurung, наричани също Tamu, са етническа група от разнообразни елементи на Непал. Подобно на шерпите те са са коренното население на планинските долини на Непал. Те живеят най-вече в Lamjung, Kaski, Mustang, Dolpa, Tanahu, Gorkha, Parbat и областите на Syangja, както и към планинската верига Annapurna. Някои живеят в Baglung, Kolkata, Bengal, Sikkim и Bhutan./


Преди събирането на дивият мед, ловците Gurung извършват гала, която се състои от жертване на храна и животни, с цел да умилостивят боговете в района. След това членовете на племето поемат три часов извънредно нерешителен и рисков преход до кошерите.

 2  3  4  5

 6

 7  8  9  10  11


Въпреки, че мед ловците на Gurung употребяват пушек, с цел да прогонят пчелите, този развой не ги пази от ужилвания. След като опушат пчелите, те промушкват в медената пита, благодарение на подострена пръчка, известна като " танго ", всичко това, до момента в който висят върху нежна на тип, 200 метрова стълба.
Този мед комбайн е прочут като " катера ". След като членовете на племето Gurung съберат задоволително див мед / един кошер може да побере повече от 50 литра!/, те се насочат към дома.

 17

 12

 13

 15  16


Докато този необикновен лов се е правил в продължение на стотици години, напоследък, намаляването на дивите пчелните популации се отразяват негативно върху традицията.

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР