Ловци от цяла България  и техните четириноги  помощници  ще сверяват

Ловци от цяла България  и техните четириноги  помощници  ще сверяват ...

Ловци от цяла България сверяват мерници край Синитево.Ловци от цяла България  и техните четириноги  помощници  ще сверяват мерници в Пазарджик. На 10 февруари ловно-рибарското сдружение "Сокол 1893" ще бъде домакин на Петия юбилеен турнир по системата Свети Хуберт за кучета работещи на стойка.

Тази година той ще бъде посветен на 125-годишнината на пазарджишкото дружество. Турнирът носи името на първия председател на сдружението в Пазарджик Йосиф Хинек Майер. Състезанието ще започне в събота сутринта на Бесапарските хълмове край Синитево. 

До момента са се записали 25 участници с 32 кучета, съобщи Евгени Абаджиев, председател на дружеството. Той допълни още,че това не е окончателната бройка на авджиите. Очаква се по-сериозен наплив буквално в деня на състезанието. 

Различното тази година е,че няма да има състезатели от чужбина, както досега. Решихме по случай 125-годишнината на пазарджишкото сдружение участниците да са само от България, допълни Евгени Абаджиев. Иначе в предходните турнири имаше сръбско присъствие сред съдиите и състезателите. 

Честта на пазарджишкото сдружение ще пазят  Мира Спасова, която се включва за първи път  при жените, Андон Андонов, Танко Ранделов, Тодор Трясков  и обичайните заподозряни  Петър Ветренски и  Борислав Димов, по-известен като Борьо Чорапа. От ръководството на СЛРД "СОКОЛ-1893" се надяват повече ловци от Пазарджишко да се престрашат да участват в турнира и да покажат способностите си. 

От управата на СЛРД "Сокол-1893" са подготвили около 130 фазана за турнира. За всеки участник се предвидени по две птици, които той трябва да отстреля. Четириногият му помощник преди това трябва обаче да отработи пернатите. Остава единствено ловците и кучетата да покажат майсторлъка си. Според регламента във всяка батерия ще се пускат по 6 фазана, по 2 за участник. 

Терените на Бесапарските хълмове вчера бяха  почистени. Местните авджии събраха около 50 чувала с битови отпадъци. Мястото беше заприличало на малко сметище, оплака се Андон Андонов, член на УС на СЛРД "Сокол-1893". Всичко е готово за събота. Остава само да бъде дадено началото на състезанието. негов главен комендант за поредна година ще бъде Кирил Александров.

Всеки ловец, за да бъде допуснат за участие трябва да предостави заявление, както и разрешително за носене на ловното оръжие, с което ще участва и валиден ловен билет. За да бъдат регистрирани кучетата са необходими имунизационен паспорт с валидна имунизация против бяс, както и родословното свидетелство или сертификат за породна принадлежност.

Таксата за заявяване на участие в размер на 50лв. за участник с едно куче, за всяко следващо куче - 35лв.

Турнирът ще продължи с песни, танци и ловни лакърдии в комплекс "Фазанарията". Тогава ще се разбере и кои са душманите на фазаните. Съдиите ще наградят победителите.  От управата на дружеството са категорични,че наградният фонд е изключително богат. Парите са събрани от спонсори - фирми, организации и частни лица.

Източник: marica.bg