Ловци от Северна България излязоха на протест срещу забраната за

...
Ловци от Северна България излязоха на протест срещу забраната за
Коментари Харесай

Ловци в Северна България с протест срещу забраната за групов лов на диви прасета

Ловци от Северна България излязоха на митинг против възбраната за колективен лов на диви свине по поречието на Дунав. Те блокираха придвижването към Дунав мост при Русе и към ферибота Никопол - Турну Мъгуреле. Промяната в регламента е поради африканската чума по свинете и визира 10 хил ловци. Днес заместител -министърът на земеделието Атанас Добрев е предложил на Съюза на ловците и рибарите буферните зони с ограничавания за колективен лов на диви прасета да бъдат понижени двойно.

Според ловците популацията на диви прасета ще се концентрира към река Дунав, което ще докара до съществени провали върху селскостопанската продукция, а вредите ще са за милиони левове.
Атанас Атанасов: Ние сме селксостопански регион, ще стартират да вредят на селското стопанство, да унищожават продукция.
През ноември е размножителният интервал на дивите прасета и те ще могат да минават гладко реката и да се връщат назад, което в допълнение ще усили риска от проникването на африканска чума, защото огнищата на болестта в прилежаща Румъния са над 500.
Галин Григоров, регионален шеф на Русе: Проектозаповедта на министъра няма да реши казуса, тъй като прасетата ще се умножат, в случай че бъдат оставени. Така че считам изрично, решението все още е посредством груповия лов с гонки да бъде позволен и по този метод да бъде понижена популацията на прасетата.
Протестиращите дефинираха заповедта като " неразбирателство " и блокираха за 20 минути придвижването в региона на Дунав мост край Русе, а ловци от 12 дружинки в Плевенско заградиха с колите си метода към ферибота Никопол-Турну Мъгуреле.
Любомир Мачев: Бяха спуснати доста условия, които всички ловни дружини ги извършиха. Закупуване на фризери, отделяне тук-там за разфасоване на дивите прасета, вероятно, нали, ями.
Ловците обявиха, че в случай че заповедта не бъде анулирана, до дни ще стачкуват в столицата.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР