Ловци от русенския регион затвориха за кратко движението към граничен

...
Ловци от русенския регион затвориха за кратко движението към граничен
Коментари Харесай

Протест на ловци в Русе, ЕС би тревога за чумата по свинете

Ловци от русенския район затвориха за малко придвижването към граничен пункт „ Дунав мост”. Те стачкуваха против плана за заповед на земеделското министерство, с която ще се забрани груповият лов на диви свине и потреблението на кучета, оповестява NOVA.

„ Как се провежда лов на диво прасе без куче, това е парадокс, значи ти не си ловджия, на прасе се върви постоянно с куче”, разяснява Асен Каракашев, един от протестиращите.

Според ловците възбраната за отстрел на диви свине, като мярка против навлизането на африканска чума в България, няма да е ефикасна.

„ Изискват се ями, за които би трябвало да имаме позволение. За загробване на животни точно, се изискват фризери. Доколкото имаме информация всички европейски страни получават дотация, при нас не се споменава”, показва Венцислав Стоянов, ръководител на ловна тайфа Сливо поле.„ Ние положихме неимоверни старания, желаеха ни екирисажни ями, подготвили сме всичко, заградено, с надписи, мина комисия, фризери купувахме, всичко е изпълнено”.

Ловците са безапелационни, че единствено те могат да спрат възможното преместване на болестта от африканска чума по свинете от Румъния в България. На тяхното мнение е и регионалният шеф на Русе.

Междувременно висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на земеделието прикани държавите-членки да изготвят по-строги ограничения за ограничение разпространяването на африканската чума по свинете, огнища на която към този момент има и в Белгия.

Европейският комисар по земеделието Фил Хоган приветства решението на Белгия да унищожи 4 000 домашни свине.

Разговаряйки с кореспонденти след срещата на министрите на земеделието в Австрия, Хоган напомни, че чумата е нахлула през Източна Европа и че до момента са били наранени девет държави-членки.

„ Ние не реализираме сега такива резултати, каквито бихме желали или бихме могли да реализираме. Нуждаем се от съдействието на всички държави-членки”, сподели той.

„ Готови сме да помогнем на всички държави-членки, които желаят да потърсят консултация или поддръжка посредством съфинансиране, с цел да предотвратят тази болест, която съставлява както опасност за поминъка на земеделските производители, по този начин и опасност за търговията със свинско месо в Европа”, акцентира Хоган.

БАБХ даде фермери от Болярово на прокурор

Експерт: Искам да видя това прасе, което скача 4 метра

Изграждат телена ограда по границата с Румъния поради чумата по свинете

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР